Ex -Yu

Zabrinutost zbog prijetnji smrću Vekariću

Zabrinutost zbog prijetnji smrću Vekariću
Zabrinutost zbog prijetnji smrću Vekariću

BEOGRAD - Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine izrazilo je zabrinutost zbog teških optužbi za navodnu veleizdaju upućenih tužiocu Vladimiru Vukčevića i prijetnji smrću zamjeniku tužioca Bruni Vekariću i njegovoj porodici.

U saradnji sa nadležnim organima Srbije, Tužilaštvo za ratne zločine utvrđuje odakle stižu ove prijeteće poruke.

U saopštenju ovog tužilaštva navodi se da je kampanja koju protiv Tužilaštva za ratne zločine vodi predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun stvorila, kako stoji u tekstu, atmosferu linča.

Iz Tužilaštva su ocijenili da je cilj da se onemogući rad ove institucije da istraži najteže predmete masovnih ratnih zločina kao što su "Štrpci", "Istok", "Srebrenica", "Naser Orić" i "Mediji".

"U interesu je naše zemlje uspostavljanje vladavine prava kroz postupanje u predmetima protiv počinilaca ratnih zločina, s ciljem stvaranja sigurnijeg okruženja za život svih građana Srbije u procesu evropskih integracija, o čemu svedoče ohrabrujuće ocene Evropske komisije o napretku u aktivnostima Tužilaštva u 2014. godini", stoji u saopštenju.

"Blic" je objavio da su prijetnje, koje posljednjih nedjelja dolaze na adresu Tužilaštva za ratne zločine, kulminirale SMS-ovima upućenim Vekariću u kojima se prijeti smrću njemu i njegovoj porodici.

Narodni poslanik Drecun rekao je da ne zna od koga Vekarić dobija prijetnje, ali da one ne stižu od njega.

Drecun je naveo da je postavio poslaničko pitanje o nezakonitom izboru Vekarića za zamjenika i dodao da to nema nikakve veze sa predmetom "Mediji".

"Međutim, on time pokušava da me zastraši", odgovara Drecun.

Predmet "Mediji" srpsko Tužilaštvo za ratne zločine je pokrenulo prije gotovo pet godina, a u njemu se vodi istraga protiv pojedinih srpskih novinara zbog navodnog ratno-huškačkog izvještavanja tokom ratova u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije