Ex -Yu

Zaev: Makedonija i Srbija zajedno na strani mira

Zaev: Makedonija i Srbija zajedno na strani mira
Foto: Tanjug | Zaev: Makedonija i Srbija zajedno na strani mira

BEOGRAD - Republika Makedonija i Republika Srbija razvijaće uspješne bilateralne odnose i kroz njih doprinijeti jačanju saradnje u regionu, rekao je za "Politiku" premijer Republike Makedonije, Zoran Zaev, prilikom prve zvanične posjete Srbiji.

On je rekao da se u Beogradu osjeća kao kod kuće, a da je u Srbiju došao da bi se unaprijedili odnosi dvaju prijateljskih država i kako bi se razvila saradnja na nivou koji zaslužuje vjekovno prijateljstvo naroda dvije zemlje.

Za "Politiku", Zaev je rekao da je političko-bezbjednosna situacija u Makedoniji stabilna.

"Političko-bezbjednosna situacija u Makedoniji je stabilna, reformske procese smo vodili pažljivo, vodeći računa o građanskim i državnim interesima, a sa aktuelnim političkim rukovodstvima u regionu, koja su pokazala odgovornost za stabilan region, ja sam ubijeđen da smo na pravom putu ka našim zajedničkim strateškim ciljevima", kaže makedonski premijer.

Evropske vrijednosti su potrebne građanima naših zemalja, perspektive su nam otvorene, te od svih nas zavisi koliko ćemo brzo stići do željenog cilja, kaže on.

"Mislim da već postaje jasno i za sva rukovodstva u regionu da je građanima važno kada se njihovi problemi riješavaju", rekao je Zaev.

Mišljenja je da i u Srbiji i u Makedoniji postoji opredjeljenost da se sva pitanja rješavaju na miran način.

"I Republika Makedonija i Republika Srbija imaju potrebu za mirom i stabilnošću u svojim državama, kao i u regionu i u svijetu, zato što samo regionalni i svhetski mir znače i pravi bezbjedni ‘dom’. Načini kako da se obezbijede taj mir i stabilnost jesu političke odluke, ali sve dok smo zajedno i na strani mira - nemamo problem", ocijenjuje Zev.

On je ubijeđen da postoji opredjeljenost i kod rukovodstva Srbije, kao i kod nas da se sva pitanja rješavaju na miran način, kroz dijaloge, mudro i sa osjećanjem odgovornosti.

"To dugujemo građanima u kojoj god državi da žive, Makedoniji, Srbiji, na Balkanu ili u svetu", poručio je Zaev.

On se slaže da narode obje države spaja istorijska i kulturna prošlost, na čijim temeljima može da se gradi budućnost.

"Svaka ideja, prijedlog ili korak koji vode ka ovim ciljevima vrijedni su da se razmotre. Jedno znam: ovo su vremena koja otvaraju razvoj, trenuci koji se ne propuštaju. Svjesni smo toga, preduzimamo akcije, a efekte ćemo osjetiti i bićemo ponosni na njih, zato što će to biti zajednička zasluga", rekao je Zaev.

Poručio je građanima Srbije da hrabro i odvažno brane prave demokratske vrijednosti, kako bi obezbijedili budućnost i ovoj i dolazećim generacijama.

"Perspektive su nam otvorene, te možemo i da ih obezbijedimo, za cijeli region, zajedno", zaključio je Zaev.

Premijer Makedonije, koji će se sutra sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, sleteo je danas na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Zaeva je na aerodromu dočekao ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije