Ex -Yu

Zaev: Ne daj Bože da referendum ne uspije

Zaev: Ne daj Bože da referendum ne uspije
Foto: Ilustracija | Zaev: Ne daj Bože da referendum ne uspije

SKOPLJE - Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da počinje konsultacije sa koalicionim partnerima i opozicijom o organizovanju referenduma o novom nazivu ove bivše jugoslovenske republike i promjeni Ustava.

Zaev je naglasio da je riječ o izuzetno važnom pitanju, a da bi referendum bio uspješan neophodno je usaglašavanje svih političkih faktora o tome da li će biti konsultativnog ili obavezujućeg karaktera. 

On je uvjeren da će referendum biti uspješan.

"Ne daj Bože da referendum ne uspije", rekao je Zaev novinarima u Skoplju, prenose makedonski mediji. 

Ministar odbrane Makedonije Radmila Šekerinska, takođe, smatra da odluka o referendumu mora biti donesena u konsultaciji sa opozicijom. 

"Referendum je važan dio ovog procesa, građana, a ne političara i zato pozivam sve da se pridruže i podrže evroatlantske integracije Makedonije", rekla je Šekerinska. 

Održavanje referenduma najavljeno je za septembar ili oktobar, a lider najuticajnije opozicione partije VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je da će stranka poštovati volju izraženu na referendumu ako ona bude donesena na demokratski način. 

On nije rekao da li će VMRO-DPMNE pozvati svoje članstvo da učestvuje na referendumu, dodajući da Ustav garantuje da "svako ima pravo da odluči da li će glasati ili ne na referendumu". 

Mickoski nije saglasan s tim da sporazum između Atine i Skoplja o novom nazivu Republika Sjeverna Makedonija štiti nacionalni identitet. 

"Ne samo da nismo zadržali svoj identitet, već smo izgubili sva prava i mi više nećemo biti Makedonci, već građani Sjeverne Makedonije", rekao je Mickoski. 

On se protivi i dijelu sporazuma prema kojem bi Grčka trebalo da ovaj dokument ratifikuje na kraju procesa. 

Ministri spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov i Grčke Nikos Kocijas potpisali su 17. juna sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora o nazivu i strateškom partnerstvu dvije zemlje. 

Prema dogovoru, koji je ratifikovan u Sobranju, bivša jugoslovenska republika dobija novi naziv Republika Sjeverna Makedonija. 

Za konačnu primjenu sporazuma neophodna je promjena makedonskog Ustava i izjašnjavanje građana na referendumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije