Ex -Yu

Zaev: Novo ime Makedonije potvrdićemo na referendumu

Zaev: Novo ime Makedonije potvrdićemo na referendumu
Foto: N.N. | Zaev: Novo ime Makedonije potvrdićemo na referendumu

SKOPLJE - Premijer Zoran Zaev izrazio je danas optimizam da će višegodišnji spor sa Grčkom oko imena Makedonije biti okončan, kako je rekao, dostojanstveno i rješenjem kojim će biti zadovljne obje strane - Atina i Skoplje.

"Vidim da se razvija i transparentan proces, mi želimo nacionalni konsenzus i kada rješenje bude pronađeno to ćemo potvrditi na referendumu", rekao je Zaev.

On je dodao da je izbor imena uslov za članstvo Makedonije u NATO-u i da se nada da bi već ove godine ta zemlja mogla dobiti poziv da postane 30. članica Atlantskog saveza, preneli su makedonski mediji.

Mediji su ranije danas prenijeli da pet prijedloga za novo ime Makedonije ostaje u opticaju i nakon posljednjeg sastanka u Njujorku predstavnika Skoplja i Atine, uz posredovanje predstavnika UN Metjua Nimeca.

Portal Tema na albanskom jeziku prenio je da je riječ o imenima:Republika Nova Makedonija, Reublika Severna Makedonija, Republika Gonja Makedonija, Vardarska Republika Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje), prenosi taj medij.

Nimec je, naime, u intervju za grčku tv ANT 1 rekao poslije jučerašnjeg sastanka u Njujorku da će u imenu ostati naziv Makedonija jer je to prepoznalo do sada već 100 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije