Ex -Yu

Zaev: Proces skrininga za članstvo u EU od 27. septembra

Zaev: Proces skrininga za članstvo u EU od 27. septembra
Foto: N.N. | Zaev: Proces skrininga za članstvo u EU od 27. septembra

SKOPLJE - Makedonski premijer Zoran Zaev je na zajedničkoj pres konferenciji sa komesarom EU za proširenje Johanesom Hanom u Skoplju danas izjavio da će proces skrininga za članstvo u EU početi 27. septembra i da će se do juna pokazati konkretni koraci u reformama u oblasti vladavine zakona, borbe protiv korupcije i administacije.

"Naredne sedmice ćemo imati veoma važan sastanak u Briselu gdje ćemo započeti proces skrininga i pripremnih radnji za početak pregovora o članstvu", rekao je Han.

Makedonija i njeni građani cijene podršku EU promociji naše zemlje, a današnja posjeta komesara Hana potvrđuje tu podršku, kazao je Zaev, javila je MIA.

Han je nakon sastanka sa Zaevim rekao da je 30. septembar jedinstvena prilika za građane Makedonije da oblikuju i odluče svoju budućnost izlaskom na referendum o nazivu zemlje, prenosi MIA.

"Referendum je sasvim jedinstvena šansa za građane da donesu tako važnu odluku koja ima dalekosežne posljedice", dodao je Han.

Prema njegovim riječima, važno je da građani mogu da donesu odluku na osnovu dobre informisanosti.

"Postoji veoma snažna podrška međunarodne zajednice ovom sporazumu jer on obezbjeđuje budućnost i evroatlantske perspektive vašoj zemlji, ali to je i nezavisna odluka građana i važan doprinos miru i stabilnosti ne samo regiona veći i čitave Evrope. Samo od vas zavisi, i vi treba da odlučite da li ćete iskoristite tu priliku", rekao je Han, prenosi MIA.

"Ja bih volio da u budućnosti govorim o Sjevernoj Makedoniji a vi morate da odlučite da li ću to i moći", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije