Ex -Yu

Zaev: U ponedjeljak sastav nove Vlade

Zaev: U ponedjeljak sastav nove Vlade
Zaev: U ponedjeljak sastav nove Vlade

SKOPLJE - Mandatar za formiranje nove makedonske vlade Zoran Zaev izjavio je da će sastav njegovog kabineta biti poznat u ponedjeljak, 29. maja.

Zaev, koji je i lider SDSM, rekao je nakon razgovora sa liderom pokreta "Besa" Bilalom Kasamijem da stavovi još nisu približeni u cjelosti i najavio da će tokom vikenda ponovo razgovarati sa svim potencijalnim partnerima u vladi. 

On je dodao da je razgovarao i sa liderima Demokratske unije za integraciju (DUI) i Alijanse za Albance, Alijem Ahmetijem i Zijadinom Selom. 

Za sada je neizvjesno da li će u novoj vladi Makedonije učestvovati pokret "Besa", uprkos najavi poslanika ove političke formacije da će podržati vladu Zorana Zaeva. 

"Besa" traži da u novoj vladi nema lica osumnjičenih od Specijalnog javnog tužilaštva, kao i da budu određeni rokovi za donošenje zakona o jezicima i redefinisanju države. 

Zaev, i ako ne dobije povjerenje pokreta "Besa", ima podršku 62 poslanika Sobranja, od ukupno 120. 

Predsjednik Sobranja Talat Džaferi izjavio je da će odmah po dobijanju sastava i programa vlade zakazati sjednicu parlamenta. 

Prijevremeni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su 11. decembra prošle godine, a vlada još nije formirana. 

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov dao je mandat Zaevu 17. maja i on ima zakonsku obavezu da do 6. juna ponudi sastav i program Vlade. 

Na parlamentarnim izborima VMRO-DPMNE osvojio je 51 poslaničko mjesto, SDSM 49, DUI 10, pokret "Besa" pet, Alijansa za Albance tri i Demokratska partija Albanaca dva poslanička mandata. 

Novu skupštinsku većinu čine SDSM i tri od četiri parlamentarne stranke Albanaca - DUI, pokret "Besa" i Alijansa za Albance. 

U opoziciji će biti VMRO-DPMNE i Demokratska partija Albanaca (DPA).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije