Ex -Yu

Zaevu i Dimitrovom se neće suditi za veleizdaju

Zaevu i Dimitrovom se neće suditi za veleizdaju
Foto: N.N. | Zaevu i Dimitrovom se neće suditi za veleizdaju

SKOPLJE - Tužilaštvo u Skoplju objavilo da je odbačena krivična prijava protiv makedonskog premijera Zorana Zaeva i šefa diplomatije Nikole Dimitrova za veleizdaju.

Prijavu je podnijela organizacija Svjetski makedonski kongres.

Prijavu je podnijela organizacija Svjetski makedonski kongres Todora Petrova, koji se predstavlja i kao zastupnik dijaspore, 14. septembra prošle godine.

U njoj se navodi da su sklapanjem Prespanskog dogovora, pored veleizdaje, počinili niz drugih krivičnih djela, medju kojima i izlaganje podsmijehu makedonskog naroda i samovolju.

Prema toj prijavi, premijer i šef diplomatije su, sklapanjem dogovora sa Grčkom kojim je promijenjeno ime države u Sjeverna Makedonija, "postupili suprotno ustavnoj obavezi da štite ustavni poredak i suverenitet, a promjenom identiteta nacije su ugrozili nezavisnost države i doveli je u položaj potčinjenosti, ili zavisnosti od strane države".

U obrazloženuju odluke da odbaci krvičnu prijavu Svjetskog makedonskog kongresa, skopsko tužilaštvo navodi da je utvrdilo da pregovorima sa Grčkom i sklapanju Dogovora "nema elemenata krivičnih djela navedenih u prijavi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije