Ex -Yu

Bajdena: Ova regija je od izuzetnog značaj za SAD posljednjih 25 godina

Bajdena: Ova regija je od izuzetnog značaj za SAD posljednjih 25 godina
Bajdena: Ova regija je od izuzetnog značaj za SAD posljednjih 25 godina

ZAGREB - Američki potpredsjednik Džo Bajden sastao se u srijedu u Zagrebu s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom i slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom.

Bajden koji je posebni gost predsjedničkog summita Brdo-Brijuni na kojem su okupljeni čelnici zemalja jugoistočne Europe izjavio je da je ova regija od izuzetnog značaja za SAD posljednjih 25 godina, javlja Hina.

"Za SAD i mene lično, ali govorim u ime američkog predsjednika, ova je regija u posljednjih 25 godina od izuzetnog značaja", kazao je drugi čovjek SAD-a novinarima u zagrebačkom hotelu Westin.

Po njegovim riječima, regionalna inicijativa Brdo-Brijuni radi dobar posao jer uspijeva u posljednjih pet godina okupiti sve čelnike kako bi razgovarali.

Veteran diplomacije, 73-godišnji Bajden je vrsni poznatavelj istočne Europe.

"Ovdje sam bio dok je još Tito bio živ, a potom Tuđman. Sad znate koliko sam star", našalio se Bajden koji je gost summita zemalja jugoistočne Europe koji se kasnije tijekom dana  održava u Zagrebu.

Bajden će se prije početka samita sastati i s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem u Banskim dvorima.

Pahor i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović suorganizatori su vanrednog sastanka na vrhu u okviru Procesa Brdo-Brijuni pokrenutog 2013.

Domaćin Hrvatska očekuje "strateški sastanak" koji bi njezine komšije trebali približiti Zapadu, a dolazak Bajdena tumači kao veliki povratak SAD-a na regionalnu scenu nakon presudne uloge u zaustavljanju rata u BiH 1995.

Zagrebački samit događa se u jeku izbjegličke krize koja pogađa zemlje na tzv. balkanskoj ruti, povećanog stepena pripravnosti u Evropi zbog pariških terorističkih napada. Zato i skup u Zagrebu prate iznimne mjere bezbjednoti i posebna regulacija prometa.

Slovenija i Hrvatska, koje su potaknule inicijativu Brdo-Brijuni, ne žele da izbjeglička kriza zasjeni druge probleme u susjedstvu - unutrašnje sukobe u Crnoj Gori oko pristupanja NATO-u, neriješene odnose Srbije i Kosova, te islamizaciju tradicionalno sekularnih Albanaca na Kosovu, Makedoniji i Albaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije