Ex -Yu

Zagreb: Hrvatski arbitar Vukas dao ostavku

Zagreb: Hrvatski arbitar Vukas dao ostavku
Zagreb: Hrvatski arbitar Vukas dao ostavku

ZAGREB - Stalni arbitražni sud danas je saopštio da je ostavku dao član suda Budislav Vukas, istovremeno pozivajući Hrvatsku da u roku od 15 dana imenuje novog arbitra, uprkos postupku izlaska iz arbitraže koji je pokrenuo Zagreb.

"Sada je na Republici Hrvatskoj da imenuje novog arbitra koji bi zamenio profesora Vukasa kao člana suda", navodi se u saopštenju.

Hrvatska bi arbitra, navodi sud, trebalo da imenuje u roku od petnaest dana a "u slučaju da se do tog roka ne izvrši imenovanje, člana će izabrati predsednik arbitražnog veća", prenosi Hina.

Budislava Vukasa je imenovala Hrvatska u petoročlano arbitražno veće.

Hrvatska vlada u četvrtak je pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenačke vlade zbog povrijede tog sporazuma od strane Slovenije.

Na to je vladu svojom jednoglasnom odlukom juče obavezao Hrvatski sabor.

Hrvatska vlada danas je pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade zbog povrijede tog sporazuma od strane Slovenije.

Brglez: Arbitraža od sada na dva kolosjeka

Podsjetimo, odluku Hrvatske da započne postupak izlaska iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez danas je prokomentarisao ističući kako će od sada postupak u vezi s arbitražom teći na dva kolosijeka. Brglez je naglasio da Hrvatska neće lako moći otkazati ugovor.

"Sada će vjerojatno teći dva odvojena postupka - arbitražni sud nastaviće svoj rad, dok će na drugoj strani trajati postupak za prekid ugovora, što nije jednostavan proces i zahtijeva puno vremena", kazao je Brglez, koji je prije ulaska u politiku bio profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani.

Pahor: Alternativa arbitraži su nepovjerenje i nesporazumi

Slovenski predsjednik Borut Pahor u medijskom obraćanju osvrnuo se na sve napetije bilaterlane odnose između Slovenije i Hrvatske te se zauzeo za nastavak arbitražnog procesa.

"Sporazum je omogućio mir, sigurnost i dobrosusjedstvo, ali i prijateljstvo Slovenije i Hrvatske, a bit prijateljstva je da jedan drugome pomažemo i podupiremo se", naveo je Pahor

"Šest godina poslije, što ćemo i kako ćemo? Hoćemo li zajedno pokušati premostiti nastale teškoće i ići naprijed na putu povjerenja i saradnje ili se nećemo potruditi pa će teškoće opet premostiti nas pa ćemo ići natrag po starom putu nepovjerenja i nesporazuma?", upitao se.

(Agencije, Jutarnji list.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije