Ex -Yu

Zagreb: Još jedna ruka i Karamarko leti iz Vlade Hrvatske

Zagreb: Još jedna ruka i Karamarko leti iz Vlade Hrvatske
Zagreb: Još jedna ruka i Karamarko leti iz Vlade Hrvatske

ZAGREB - Prema dosadašnjim najavama, za opoziv prvog potpredsjednika Vlade Hrvatske Tomislava Karamarka glasalo bi sasvim sigurno 75 poslanika u hrvatskom Saboru. Tek jedan manje od 76 glasova potrebnih za opoziv.

Riječ je o 42 poslanika SDP-a, 9 HNS-a, po tri Laburista i IDS-a, po dva SDSS-a i HSU-a. Da će glasati za opoziv najavili su poslanik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić i Stipe Petrina.

U ovom trenutku Most može sigurno računati na 12 ruku. Naime, iako Božo Petrov najavljuje kako će svi poslanici Mosta biti za opoziv, Jure Martinović rekao je kako će biti za ostanak Karamarka u Vladi. Mišić i Lovrinović iz Mosta rekli su da će glasati prema savjesti i za sada kriju svoju odluku.

Karamarko može računati sigurno na 56 ruka koje se neće pridružiti njegovu opozivu. Riječ je o okrnjenoj Domoljubnoj koaliciji plus Martinović, s obzirom da se po dva poslanika HSS-a i HSLS-a do danas nisu jasno izjasnili o Karamarku.

Milan Bandić i njegovi nezavisni spadaju u kategoriju onih koji do sada nisu jasno rekli jesu li za Karamarka ili ne. No, s obzirom na njegove izjave o ovoj Vladi, za očekivati je da bi Bandić bio za ostanak šefa HDZ-a u Banskim dvorima ako bi nešto dobio novom podjelom karata u Vladi.

HSS će takođe naknadno donijeti odluku o opozivu, ali čini se da bi Branko Hrg bez obzira na volju vrha stranke mogao glasati za produžetak političkog života Karamarka.

Četiri nezavisna, odnosno manjinci Šandor Juhas, Veljko Kajtazi i Furio Radin za sada nisu jasno rekli kako će glasati. Međitim, za očekivati je da će se na kraju odlučiti za podršku SDP-u. Radimir Čačić jasno je rekao kako se do sada nije odlučio kako će glasati.

HRID će o opozivu odlučivati ovog vikenda na predsjedništvu stranke, no psolanik Irena Petrijevčanin Vuksanović najavila je kako će ona biti protiv Karamarka. Gotovo je sigurno da će i Drago Prgomet glasati protiv Karamarka.

HDSSB takođe je najavio kako će vrh stranke raspravljati o opozivu Karamarka, nakon čega će se donijeti odluka o tome kako će glasati njihova dva člana koji se najradije ne bi priklonili ni HDZ-u, ni SDP-ovoj ideji za rušenje Karamarka.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije