Ex -Yu

Zagreb pokreće postupak za izlazak iz arbitraže

Zagreb pokreće postupak za izlazak iz arbitraže
Zagreb pokreće postupak za izlazak iz arbitraže

ZAGREB - Vlada Hrvatska usvojila je danas odluku o pokretanju postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom zbog njegovog kršenja.

Na izlazak iz arbitraže Vladu je jednoglasnom odlukom juče obavezao Hrvatski sabor.

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske obavijestiće Sloveniju da su se zbog povrede odredbi Sporazuma o arbitraži stekli uslovi za njegov prestanak, u skladu sa međunarodnim pravom.

U diplomatskoj noti hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova će obavijestiti Sloveniju da od datuma upućivanja note Hrvatska prestaje da primjenjuje Sporazum o arbitraži.

Potpredsjednik Vlade Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da je ovo posljedica toga što su slovenački arbitar i agent kršili sporazum o arbitraži.

"Nakon uvida u sadržaj njihovih razgovora koje nikada niko nije demantovao, može se ustanoviti da nije samo riječ o kompromitovanju tih ljudi, nego i o samom predmetu u koji su nakon početka rasprave unošeni dodatni dokumenti protiv svih pravila", rekla je Pusićeva.

Ona je navela da Vlada Hrvatske zbog toga smatra da je ovaj predmet toliko kompromitovan da je nemoguće nastaviti proces arbitraže, ali da ne prestaje želja i obaveza da pitanje granice sa Slovenijom bude riješeno.

Hrvatska Vlada je razriješila Maju Seršić i Andreju Metelko-Zgombić dužnosti zastupnika Hrvatske u postupku pred Arbitražnim sudom.

Afera arbitraža izbila je prošle sedmice nakon što su mediji objavili transkripte dogovora slovenačkog člana Arbitražnog suda Jerneja Sokoleca i diplomate Simone Drenik o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudija u postupku o granici.

Sokolec i Drenikova su u međuvremenu podnijeli ostavke, a slovenačka Vlada je prije dva dana za svog novog arbitra imenovala predsjednika Međunarodnog suda pravde Francuza Ronija Abrama i istakla da su time uklonjene prepreke za nastavak arbitraže.

Arbitražni sporazum potpisali su premijeri Hrvatske i Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor 4. novembra 2009. godine u Stokholmu. NJime je predviđeno uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korišćenje relevantnih morskih područja.

Arbitražni sud čini pet sudija - po jedan iz Hrvatske i Slovenije, a preostala tri su izabrana zajedničkim dogovorom sa popisa Evropske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije