Ex -Yu

Zagreb u znaku vojne parade

Zagreb u znaku vojne parade
Zagreb u znaku vojne parade

U Zagrebu će u 18 sati početi vojna parada povodom 20. godišnjice akcije "Oluja".

Svečana bina na kojoj će se pojaviti domaćini i njihovi gosti, gotovo je spremna. Pored predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Milanovića u svečanoj loži sjediće i dva američka generala.

Proslavi Oluje u Zagrebu prisustvoveće i načelnik Glavnog štaba Albanije, načelnik Generalštaba Bosne i Hercegovine, visoki vojni funkcioneri iz Poljske, Makedinije, Litvanije. Hrvatski veterani slaviće dan kasnije ali u Kninu.

"Mi smo rekli da nećemo sudjelovati u mimohodu ali sigurno hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji koji prosvjeduju ovdje u Savskoj pozdraviće pripadnike hrvatske vojske jer to je naša vojska, naša policija naše službe", kaže jedan od hrvatskih branitelja.

Duž Vukovarske ulice kojom će paradirati pripadnici hrvatske vojske jake mjere obezbeđenja.

Kroz Zagreb će prodefilovati oko 3.000 učesnika vojne parade, od toga najviše pripadnika Hrvatske vojske.

Na paradi učestvuju i pripadnici policije, službe za zaštitu i spašavanje i vatrogasci sa svojim vozilima, kao i oko 450 ratnih veterana i istorijskih jedinica.

U koloni koja će biti duga gotovo pet kilometara, biće više od 300 borbenih i neborbenih vozila i tehnike od kojih desetak tenkova, topova i novih haubica.

Građani će moći da vide i 30 letjelica, među kojima nedavno u Ukrajini obnovljena tri MIG-21 i šest Pilatusa koji će se predstaviti u sklopu atraktivnog nastupa elitne aerogrupe Krila Oluje.

Saobraćaj u tom dijelu Zagreba potpuno je blokiran ali je i cijela hrvatska prestonica u znaku vojne parade.

I u drugim delovima zemlje Hrvati obilježavaju Oluju.

U Splitu su položeni vijenci na groblju hrvatskih branitelja i na Spomen obilježju poginulim Bošnjacima – muslimanima braniteljima u Domovinskom ratu.

"Sve ove priče vezane za mimohod pa onda s druge strane neko spocitavanje to sve treba jednostavno zanemariti. Mi smo građani Republike Hrvatske koja je u vojno-redarstvenoj akciji "Oluja" oslobođena, petina teritorije je bila okupirana, to je bila briljantna akcija vođena po svim standardima i po svim pravima ratnog prava i imamo se s čim ponositi", kaže Ivo Baldasar, gradonačelnik Splita.

Svima koji će sutra u Kninu prisustvovati obilježavanju "Oluje" policija je poslala uputstvo da je zabranjeno podsticanje na mržnju po bilo kom osnovu i zabranjeno je nošenje transparenata uvredljivog i neprimjerenoga sadržaja, kao i nošenje predmeta kojima su mogu nanijeti povrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije