Ex -Yu

Žandarm pogođen sa 7 metaka na Kosovu dočekao penziju

Žandarm pogođen sa 7 metaka na Kosovu dočekao penziju
Žandarm pogođen sa 7 metaka na Kosovu dočekao penziju

NIŠ - Slaviša Matejić (46), pripadnik niškog odreda Žandarmerije koji je 28. februara 1998. godine u selu Likošane na Kosovu ranjen sa sedam metaka, uključujući i jedan kojim ga je albanski terorista "ovjerio", ispraćen je u penziju.

Poslije teškog ranjavanja Matejić se puna tri mjeseca borio sa smrću, ali je još 18 godina nastavio službu u MUP-u. Teške rane su ostavile posljedice, pa je Matejić otišao u invalidsku penziju, a ispraćaj su mu priredile kolege iz Nezavisnog policijskog sindikata Srbije, koje su mu uručile i počasnu policijsku značku.

Zasjeda

Matejić i njegovi drugovi stradali su prvog dana oružane pobune na Kosovu.

"Na poziv kolega koji su bili opkoljeni, krenuli smo da im pomognemo. Išli smo seoskim putem kroz selo Likošane kada je ispred nas stao terorista i počeo da puca u vozilo iz automatskog oružja. Usledila je paljba na nas sa svih strana. Video sam dvojicu mojih kolega kako padaju mrtvi, treći je bio teško ranjen. On je uspeo da izbaulja iz vozila i da pokuša da se skloni, ali su ga sustigli i 'overili' ga u vrat. Zatim su prišli našem vozilu, pucali u moje mrtve drugove, a zatim i u mene. Nisam se ni mrdnuo kada me je pogodio metak u lopaticu; znao sam da sam gotov ako shvate da sam još živ", opisuje masakr Matejić.

Svoj život, kako kaže, duguje pripadnicima SAJ-a, koji su iz Prištine stigli helikopterom i izvukli ih.

Akcijom spašavanja rukovodio je Bratislav Dikić.

Liječenje na VMA

"Oni su nas izvukli, ali su, na žalost, tada poginula još dva policajca. Prebačen sam u bolnicu u Prištinu i tek tada sam saznao koliko sam teško ranjen. Tri metka sam dobio u stomak, jedan mi je smrvio stopalo, ranjen sam i u ruku i u potkolenicu, a, onaj koji je trebalo da bude smrtonosan, pogodio me je u blizinu kičme. Lečenje sam nastavio na VMA i čim sam se oporavio vratio sam se na posao", priča Matejić.

Za razliku od njega, sreću da prežive nisu imala četvorica policajaca. Poginuli su Miroslav Vujković (27) i Goran Radojičić (30), koji su sa Matejićem bili u vozilu, dok je Pavle Damjanović teško ranjen. Milan Jovanović (26) i Radojica Ivanović (28), obojica iz Pančeva na radu u Opštinskom MUP-u u Glogovcu, takođe su poginuli u borbi sa teroristima istog dana.

(NN/Telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije