Ex -Yu

Zapad će da pritisne političare, a ne Srbiju

Zapad će da pritisne političare, a ne Srbiju
Zapad će da pritisne političare, a ne Srbiju

BEOGRAD - Direktor beogradskog Centra za strateške alternative Dušan Proroković smatra da će Zapad pojačati pritisak na pojedine političare i uticajne ličnosti u Srbiji da uvedu sankcije Rusiji, prijeteći rušenjem vladajuće većine.

"Pritisci idu na ličnosti. Niko Srbiji neće objaviti rat zato što ne uvodi sankcije Rusiji. Ali, ti pritisci su lični, idu pojedinačno na ministre, ljude uticajne u politici, biznisu i javnosti", navodi Proroković u intervjuu Srni.

On pretpostavlja da će biti aktivirani neki mehanizmi za rušenje Vlade Srbije ili da će se time prijetiti, pri čemu će nastojati da se napravi situacija u kojoj će doći do osipanja većine u parlamentu koju predvodi Srpska napredna stranka /SNS/.

"Dosta političkih subjekata u našoj zemlji je pod direktnom stranom kontrolom. Mi smo u polukolonijalnom položaju, tako da nije problem napraviti situaciju u kojoj može doći do osipanja većine", smatra Proroković.

On ocjenjuje da se više vrše pritisci sa te strane, te da od prijetnji tipa "nećete ući u EU" - nema ništa.

"To je pretnja praznom puškom na koju više niko ne naseda", navodi Proroković, napominjući da je mađarski premijer Viktor Orban izdržao taj zapadni pritisak i da nije imao nikakve posljedice.

Navodeći da ne treba uvijek i svuda popuštati niti podlijegati pritiscima Zapada, Proroković ocjenjuje da, ako Srbija ne podlegne pritiscima, ne može doći do bilo kakve realane prijetnje, osim što se vladajuća većina može osuti u parlamentu.

"Ali, SNS ima toliku komotnu većinu da sumnjam da može pasti ispod 126 poslanika. Oni mogu da im izvuku neke poslanike, da formiraju neki novi poslanički klub, možda u medijima otvore nekoliko beznačajnih stvari, ali da nešto suštinski ugroze - to je vrlo teško", smatra Proroković.

Poslije obaranja malezijskog aviona situacija se radikalizuje i ulazi u fazu oštrije konfrontacije Zapada i Rusije, zbog čega će se pojačati pritisci na Srbiju.

"Uvođenjem sankcija Rusiji Srbija bi imala popriličnu štetu. Ali, ne treba zanemarivati pritiske i `instrumente` koje zapadne zemlje imaju u svojim rukama", upozorava Proroković.

On zaključuje da je važan elemenat i najavljeni dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina 19. oktobra u Beograd i napominje da ne vjeruje da bi Srbija do tada mogla uvesti sankcije Rusiji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije