Ex -Yu

Zapadni mediji o neredima u Prištini

Zapadni mediji o neredima u Prištini
Zapadni mediji o neredima u Prištini

PRIŠTINA - Zapadni mediji izvještavaju o situaciji u Prištini prenoseći da je na ulicama u toku žestok sukob demonstranata i policije koja na kamenice uzrvraća suzavcem i da je uhapšeno više desetina lica među kojima i gradonačelnik Špend Ahmeti.

U Prištini su danas izbili najveći neredi od 2008. godine, kada je Kosovo  proglasilo nezavisnost, ocjenjuje Rojters dodajući da je  policija pokušava da uz pomoć bornih vozila i vodenih topova rastjera oko 2.000 učesnika protesta

Demonstracije je organizovala opozicija sa zahtjevom za smijenu ministra prištinske vlade Aleksandra Jablanovića, prenijela je agencija AP.

Agencija podsjeća da demonstranti traže da ministar za povratak i zajednice Jablanović bude smijenjen zbog izjave kojom je navodno uvredio albanske demonstrante nazivajući "divljacima" one koji su 6. januara spriječili prolazak autobusa sa raseljenim Srbima.

Demonstranti traže i da se kombinat Trepča proglasi javnim preduzećem, prenosi Slobodna Evropa.

Današnje demonstracije koje je poveo pokret "Samoopredeljenje", čiji je član uhapšeni Ahmeti, prištinske vlasti su odobrile, ali su se poslije nekoliko zapaljivih govora protesti pretvorili u ulično nasilje.

Pripadnici Kfora i Euleksa u misijama na Kosovu nisu učestvovali u suzbijanju demonstracija, a preciznih izvještaja o povrijeđenima nema, navodi se u tekstovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije