Ex -Yu

Zastava velike Albanije vijori se po Kosovu

Zastava velike Albanije vijori se po Kosovu
Zastava velike Albanije vijori se po Kosovu

FRANKFURT - Dok većina kosovskih lidera zvanično tvrdi da ne podržava veliku Albaniju, sudeći po istaknutim zastavama na Kosovu, taj stari "projekat" nekima je očigledno postao legitiman i nesporan, tvrde frankfurtske "Vesti".

Slika koja predstavlja direktni napad na srpske teritorije, ali i na suverenitet Crne Gore, Makedonije i Grčke, više nije stvar pojedinca koji izražava lični politički stav, već se u Dečanima postavlja i na zgrade javnih institucija, prenosi list objavljujući sliku velike crne zastave s mapom velike Albanije i likovima albanskih nacionalnih heroja Ismailja Ćemaljija i Isa Boljetinija, na kojoj piše "autohtonus", a koja je postavljena je na zgradi Centra za kulturu u opštini Dečani.

"Isticanje ovakve zastave je ne samo poruka Srbima, već i jasna poruka da ideja velike Albanije nije samo mit, već i nečiji cilj. Svakako je riječ o političkom činu jer je javna institucija dio lokalne samouprave koju vodi određena politička stranka, u ovom slučaju Haradinajeva", rekao je Dalibor Jevtić kosovski ministar za povratak i zajednice.

On najavljuje zvaničnu reakciju na ovu provokaciju."Svakako ćemo reagovati. Ne samo da ćemo pitati ko i zašto u Dečanima propagira ideju velike Albanije, već ćemo tražiti i jasan odgovor da li je takva politika u funkciji povratka i opstanka Srba na Kosovu", dodao je Jevtić.

Sporna zastava istaknuta je u centru Dečana, odnosno na jednom od putnih pravaca koji vodi ka manastiru Visoki Dečani, pa su nju mogli da vide i predstavnici Kfora, OEBS-a i strane diplomate koji su ponedeljak prisustvovali liturgiji povodom slave tog manastira, piše list.

Momčilo Trajković, član Srpskog nacionalnog foruma, kaže da ne očekuje reakciju međunarodne zajednice.

"To je zajednički scenario u kome se toleriše i podržava sve što je protiv Srbije i Srba. Da mi Srbi odlučimo da ističemo zastavu Srbije, onda bismo mogli da očekujemo reakciju. Albanci jednostavno mogu sve. Velika Albanija je njihovo opredeljenje, koncept i strategija, koju pokazuju u svakoj situaciji. Zastava Kosova se stidljivo pokazuje, a ova zapravo predstavlja ono za šta se zalažu"˝, smatra Trajković.

List ističe da "kako se bliži albanski nacionalni praznik Dan zastave, duž cijelog Kosova je sve više zastava Republike Albanije, ali i onih koje prikazuju veliku Albaniju čije slike se mogu vidjeti kao naljepnice na staklima automobila".

Zastava Republike Albanije juče je prvi put okačena i na ulazu u Čaglavicu, većinski srpsko selo pored Prištine gdje Srbi godinama imaju probleme s uzurpacijom imovine. Zastava se zavijorila odmah pored kuće Momčila Trajkovića.

"To je očigledan pritisak. Komšija Albanac je revoltiran što smo napravili kuće i sada vrši pritisak da nam život učini nepodnošljivim", kaže Trajković.

Foto: vesti-online.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije