Ex -Yu

Zatočenici ustaških logora ostali bez nadoknada

Zatočenici ustaških logora ostali bez nadoknada
Zatočenici ustaških logora ostali bez nadoknada

ZAGREB - Logoraši Jasenovačkog i drugih logora tokom Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj ostali su bez nadoknada zbog izmjenjenih zakonskih propisa i zbog toga jer ustaše nisu vodile dokumentaciju, piše riječki "Novi list".

O stanju socijalne i pravne nesigurnosti u koju su dovedeni logoraši ustaških logora, ali i deo branitelja i boraca NOB-a, na konferenciji za novinare govorila je predsjednica nevladine organizacije Documente Vesna Teršelič.

Ona smatra da su mnogi zatočenici logora zbog brzopletosti dovedeni u egzistencijalnu paniku.

Izmjenama Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, koji je stupio na snagu prvog dana nove godine, oduzeto je, naime, pravo na zaštitu i dodatak na pomoć u kući, a zagarantovanu minimalnu nadoknadu mogu dobiti samo ako  nadležnom državnom tijelu dostave medicinsku dokumentaciju iz ustaškog logora ili dokumentaciju o lječenju tokom ili neposredno nakon Drugog svjetskog rata, ali ne stariju od 15. maja 1946. godine.

 Izmjenama spomenutog Zakona kao i Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata i članova njihovih obitelji ukinuta je nadoknada koju je primalo oko 9.800 ljudi, a riječ je o iznosu od oko 1.100 kuna mjesečno.

Podsejća se da su zaštitnica građana i zaštitnica osoba sa invaliditetom upozorile Ministarstvo socijalne politike i mladih i Ministarstvo branitelja da ukidanje pomoći može te dovesti u "vakum krajnje socijalne nesigurnosti".

Jedan jasenovački logoraš je, na primjer, u svom zahtjevu koji je odbijen naveo je da mu je početkom 2014. godine ukinuto pravo na zaštitni i dodatak za pomoć u kući, koja je ostvario kao učesnik NOB-a. On je napisao da je oko godinu dana bio je zatočen u logorima zbog čega je zatražio utvrđivanje prava koja mu novim zakonskim odredbama pripadaju.

Svom je zahtjevu priložio je kopije inventarne knjige upitnika iz logora Stara Gradiška, dio komunikacije koju je imao s JUSP Jasenovcem, uvjerenje SABA o statusu učesnika NOB-a i niz drugih dokumenata iz kojih se vidi da je za vrijeme rata učestvovao u NOB-u i bio zatočen u logoru.

 Kancelarija državne uprave utvrdila je da je ta osoba bila zatočena u logoru Jasenovac, da nadoknadu koristi od 1992. godine, a dodatak na pomoć u kući od 2005. godine i sve to u punom iznosu.

 Taj je zatočenik dao i izjavu Službi za društvene djelatnosti, ispostava Velika Gorica koji je postupak vodio i u toj je izjavi naveo da "ne posjeduje medicinsku dokumentaciju iz vremena zatočeništva".

Nakon izlaska iz logora bio je lošeg zdravstvenog stanja i imao je niz zdravstvenih tegoba. Nikada nije podnosio zahtjeve radi utvrđivanja statusa civilnog invalida rata jer je smatrao da mu je taj status priznat pravom na pomoć i dodatkom za pomoć u kući što je godinama ostvarivao.

Osoba, kako je rečeno, nema pisani dokaz o oštećenju organizma, nema medicinsku dokumentaciju iz logora jer, eto, ustaše nisu vodile urednu medicinsku administraciju, a nema ni dokumentaciju o lječenju najkasnije do 15. maja 1946.

Zbog toga je njegov zahtjev odbijen, a jasenovački je logoraš na temelju izmjena zakona ostao bez nadoknade, bez dodatka za pomoć u kući i s obzirom na to da nema dokumentaciju o tome što mu se sve zbivalo u Jasenovcu, nema pravo ni na garantovanu minimalnu naknadu.

        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije