Ex -Yu

Zbog lažnih dojava o postavljenim bombama, škole evakuisane 20 puta

Zbog lažnih dojava o postavljenim bombama, škole evakuisane 20 puta
Zbog lažnih dojava o postavljenim bombama, škole evakuisane 20 puta

NOVI SAD - Novosadske škole u prva dva mjeseca ove godine evakuisane su 20 puta zbog lažnih dojava o postavljenim bombama.

U policiji se rekli da su dojavljivači najčešće maloljetnici koji žele da izbjegnu obaveze u školi.

Policija je u januaru i februaru rasvijetlila sedam dojava, a posao otežava to što dojavljivači uglavnom zovu sa javnih govornica i mobilnih telefona, čije SIM kartice nakon poziva bace, prenose novosadski mediji.

Čak i kad se pretpostavlja da je dojava lažna policija mora da provjeri svaku ovakvu prijavu. Ovakav pregled prekida rad obrazovne ustanove na najmanje sat vremena.

U srednjoj Elektrotehničkoj školi "Mihajlo Pupin" postoji posebna procedura koja se sprovodi u slučaju dojave o postavljenoj bombi.

"U momentu kad policija dođe i prijavi da imamo takvu situaciju, imamo poseban znak kako zvonimo da svi u školi znaju da je vanredna situacija, i nastavnici zajedno sa učenicima izlaze u dvorište škole", rekao je direktor te škole Milan Vukobrat.

On je dodao da se učionice ostavljaju prazne radi lakšeg pregleda, a đaci sve svoje stvari nose sa sobom, i nalaze se na bezbjednoj udaljenosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije