Ex -Yu

Zbog njega su Amerikanci na Floridi svirali i igrali kolce uz Marš na Drinu

Zbog njega su Amerikanci na Floridi svirali i igrali kolce uz Marš na Drinu
Zbog njega su Amerikanci na Floridi svirali i igrali kolce uz Marš na Drinu

Kada je Aleksandar Đurić stigao u Ameriku da predaje violu ni slutio nije da će se njegova ljubav prema muzici i Srbiji prenijeti na mlade Amerikance, a još manje je mogao da zna da će snimak na kom učenici igraju kolo i sviraju "Marš na Drinu" postati pravi internet hit!

Za samo dva dana video-snimak je sakupio više od 80.000 pregleda na YouTubeu.

"U septembru su me učenici pitali da im pojasnim početak Prvog svetskog rata, jer sam iz Srbije. Pustio sam im 'Marš na Drinu' na YouTubeu i tako je sve počelo", priča Aleksandar Đurić, direktor "Miami Arts Charter School".

Učenicima se strašno dopala melodija, pa su non-stop slušali tradicionalnu srpsku muziku. Aleksandar kaže da ga je posebno dirnulo kada je jednom prilikom ušao u učionicu, gdje se umjesto graje đaka mogla čuti melodija "Đelem, đelem" Šabana Barjamovića.

"Dirnuli su me. Predložili su da probamo da odsviramo nešto naše. Tako se rodila ideja za video-snimak koji svakog trenutka dobija nove preglede na YouTubeu", objašnjava profesor muzičkog.

U toku su pripreme za koncert sa vrlo ozbiljnim repertoarom na kom će svirati Betovena, Šuberta, Šumana i kompozicije drugih poznatih kompozitora, ali će se naći mjesto i za melodije iz Srbije.

"Znao sam da nemamo mnogo vremena da ovo nauče. Poneli smo note sa nama u severnu Floridu gde svake godine idemo na ekskurziju. Uključio sam i učenike sa baleta, pa smo snimili taj čuveni snimak", priča Aleksandar, i dodaje da je čak i bolje da se snima u kampu jer je priroda mnogo lijepa, piše Blic.

Kako kaže, cilj je bio da se djeca obrazuju i da možda škola dobije malo reklame.

"A sad bih voleo da iskoristim ovu priliku da možda nađem nekog da nam pomogne da odsviramo neki zajednički koncert u Beogradu i da se deca iz Srbije dovedu u Majami na svirku posle toga. Prihod od YouTubea ću da iskoristim za kupovinu i popravku instrumenata", objašnjava Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije