Ex -Yu

Žele da sruše crkvu u Prištini?

Žele da sruše crkvu u Prištini?
Žele da sruše crkvu u Prištini?

GRAČANICA - Građanska inicijativa "Srpska" najoštrije je osudila izjavu ministra za prostorno uređenje samoproglašenog Kosova Dardana Gašija o rušenju pravoslavne crkve u Prištini jer takve izjave ulivaju dodatni strah Srbima i pozvala međunarodne predstavnike da hitno reaguju kako bi taj nemir ublažili.

Iz "Srpske" upozoravaju da takve izjave vraćaju sjećanja na dane kada je u martu 2004. godine, u periodu kada su rušeni hramovi Srpske pravoslavne crkve /SPC/, prognano više od 4.000 Srba, a zapaljeno više od 800 srpskih domova.

Za vrijeme martovskog pogroma spaljeno je i uništeno 35 pravoslavnih hramova, od toga je, kako navode u Građanskoj inicijativi, šest u prvoj kategoriji, što znači crkvenih građevina iz 14, 15. i 16. vijeka. Podsjećaju i da je do 2004. godine na Kosovu uništeno 38 spomenika i objekata kulture.

"Srpska" pita da li se traži izgovor za skrnavljenje srpskih hramova i da li će se za ispovijedanje vjere prijavljivati u Gašijevo ministarstvo za dozvole, a međunarodnu zajednicu kako je moguće da se još nije oglasila o ovom jasnom i očiglednom primjeru kršenja prava na vjeroispovest u 21. vijeku.

Građanska inicijativa napominje da su ovakve i slične nepromišljene i neprimjerene izjave u prošlosti već nanijele veliku štetu pravoslavoj kulturnoj baštini na Kosovu i apeluje da Gašija smiri svoju retoriku.

Apel je upućen i međunarodnoj zajednici, Euleksu i Kforu da hitno reaguju kako bi bar djelimično ublažili nemir među Srbe na Kosovu, naglasivši da su hramovi SPC i danas pod zaštitom Kfora, kosovske policije, a da je većina ograđena bodljikavom žicom.

"Pozivamo na mir, mudrost i korektnu političku borbu, zarad stvaranja normalnog, zdravog i demokratskog društva dostojnog vremena i mesta na kojem živimo. Uvažavanje svih prava, svake zajednice na Kosovu osnov je za stvaranja suživota na ovom i dalje prošlošću opterećenom prostoru", navodi se u saopštenju Građanske inicijative "Srpska".

Inicijativu za uklanjanje nedovršenog hrama Hrista Spasa pokrenula je odbornička grupa pokreta "Samoopredjeljenje" u Gradskoj skupštini Prištine, tražeći da se lokalitet na kome je "bez dozvole izgrađen hram" izgradi poslovni objekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije