Ex -Yu

Zgode i nezgode Četnika u JNA

Zgode i nezgode Četnika u JNA
Zgode i nezgode Četnika u JNA

BEOGRAD - U Cetinskoj krajini, između ostalih prezimena, postoji i prezime Četnik, koje je bilo nepopularno poslije završetka Drugog svjetskog rata i pobjede komunizma, odnosno partizana.

Dmitar Četnik, snimatelj na RTS-u, a sada penzioner, prisjeća se jedne zgode sa svojim prezimenom za vrijeme služenja vojnog roka u Kragujevcu neposredno po završetku rata.

Dmitra je tada upoznao jedan prilično imućan domaćin iz okoline Kragujevca. Kada je čuo za njegovo prezime, pozvao ga je na gozbu prilikom ispraćaja sina u vojsku. Ispraćaj vojnika bila je tradicija, bez obzira što su se promijenile okolnosti.

Dmitar je ispoštovao domaćinovu želju i tako se našao u centru pažnje domaćina i gostiju. Domaćin je koristio svaku priliku da mu glasno nazdravi: "Živio, Četnik! Zdrav bio, Četnik! Popij, Četnik!" I tako do kraja dana!

Pri rastanku, Dmitar je učtivo zamolio domaćina da mu objasni čime je zaslužio toliku pažnju i blagonaklonost. Ubrzo je dobio i odgovor: "Ono što ste mi učinili danas, to mi još niko nije učinio u životu! Mogao sam čitav dan da pominjem Četnika i noćas mogu leći mirno u krevet, bez bojazni da će me zbog toga odvesti policija na ispitivanje".

U drugom slučaju, riječ je o jednom Četniku koji je nakon Drugog svjetskog rata obavljao dužnost pukovnika u Armiji. Sa tim prezimenom nije se osjećao prijatno, te je odlučio da ga promijeni u prezime Jovanović. No, pokazalo se da ni to nije bio pravi izbor! Kada bi ko upitao koji je to sada Jovanović, dobio bi odgovor: "Pa, to je onaj bivši Četnik"!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije