Ex -Yu

Županica za 100.000 evra mita kupila stan

Županica za 100.000 evra mita kupila stan
Županica za 100.000 evra mita kupila stan

ZAGREB - USKOK je proširio istragu za korupciju protiv Marine Lovrić-Merzel, sisačko-moslavačke županice, pa je sada osumnjičena i da je primila 100.000 evra mita za koje je na nećakovo ime kupila i uredila stan u Zadru.

USKOK je nakon novih saznanja u istrazi i policijske krivične prijave sada sumnjiči i da je od preduzetnika Željka Žužića primila 100.000 evra mita koje je pokušala prikriti kupovinom stana.

Ne navodeći imena, USKOK je u službenom saopštenju objavio da županicu, nećaka i preduzetnika, inače zainteresovanog za sticanje udjela u fitmi "Ceste Sisak", tereti za primanje i davanje mita te pranje novca.

USKOK sumnja da je županica u drugoj polovini 2011. nakon što je Županijska skupština donijela odluku o prodaji 57,33 dionice Županije u "Cestama Sisak" od Žužića zatražila da joj isplati 100.000 evra mita kako bi njegovoj firmi obezbijedila sticanje dijela "Cesta Sisak".

Nakon što joj je Žužić predao traženi iznos, Lovrić-Merzelova mu je, prema tvrdnjama tužilaštva, "izmjenom dogovorenih uslova ugovora, obezbijedila zaključenje ugovora o prodaji i prenosu poslovnih udjela" na njegovu firmu.

Kako bi prikrila mito, županica je tokom 2012. sa svojim nećakom, koji je navodno znao da je novac stečen krivičnim djelom, dogovorila da će na njegovo ime kupiti i urediti te formalno upisati nekretninu u Zadru. U konačnici je za nešto više od 680.000 kuna kupila stan od 85,40 kvadrata u Zadru s kućnim vrtom i dva parking mjesta, dok je ostatkom primljenog mita platila unutrašnje uređenje stana.

"USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu predložio određivanje privremene mjere zabrane otuđenja i raspolaganja navedenom nekretninom radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi ostvarene krivičnim djelom", navodi se u saopštenju.

Advokat Berislav Živković, koji zastupa Marinu Lovrić-Merzel, kazao je da proširenje istrage ne može komentarisati dok ne vidi službeno rješenje i ne porazgovara s klijentkinjom.

Marini Lovrić-Merzel, koja je u "Remetincu" od aprila, zagrebački Županijski sud početkom jula produžio je istražni zatvor zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i ponavljanja krivičnog djela. Istraga protiv nje otvorena je zbog sumnje da je županiju oštetila za više od 10,5 miliona kuna, a u međuvremenu je nekoliko puta proširivana.

Mediji su objavljivali i da je više puta u objektu podružnice "Hrvatskih šuma" u Brezovici održavala sastanke, te privatne proslave rođendana rođaka, a sve je plaćala županija, koja je oštećena za 24.000 evra.

Takođe se sumnja u višemilionsko preplaćivanje objekata za županijski Zavod za zdravstveno osiguranje.

Osim Lovrić-Merzelove, ispitano je još nekoliko njenih najbližih saradnika, a doneseno je rješenje o pokretanju istrage i protiv bivšeg šefa sisačke podružnice "Hrvatskih šuma" Zvonka Rožića, koji je navodno tražio od svojih zaposlenih da obave pojedine poslove na svadbi Lovrić-Merzelove.

Početkom godine, Lovrić-Merzelova politički je uzdrmana jer ju je u medijima Jasmina Jovev, nekadašnja bliska saradnica, optužila za korupciju. Ona je tada odgovorila da je to politički napad, jer je Jasmina Jovev aktivistkinja Hrvatske demokratske zajednice.

Njeno ime našlo se u centru afere i kada je kao načelnica jedne od najsiromašnijih hrvatskih županija kupila luksuzni automobil marke audi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije