Ex -Yu

Zurof: Hrvatski ministar obrazovanja ne smije se diviti ustašama

Zurof: Hrvatski ministar obrazovanja ne smije se diviti ustašama
Zurof: Hrvatski ministar obrazovanja ne smije se diviti ustašama

ZAGREB - Direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof izjavio je da to što se novi hrvatski ministar obrazovanja Pavo Barišić divio ustaškom režimu pokazuje da Hrvatska i dalje ima puno problema.

"Riješili ste se /Zlatka/ Hasanbegovića. Međutim, očigledno je da Hrvatska i dalje ima puno problema", rekao je Zurof za hrvatski portal "Indeks".

On je istakao da se ministar obrazovanja, koji je zadužen da oblikuje znanje, razmišljanje i etiku budućih generacija, ni na koji način ne smije povezivati sa ustaškim režimom.

U naučnom članku objavljenom 1992. godine u časopisu "Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine", Barišić je hvalio "dubinu i ljepotu misli" ustaškog ideologa i ministra obrazovanja Nezavisne Države Hrvatske Julija Makanca, koga je nazvao "hrvatskim mučenikom, tragičnim junakom i žrtvom".

Zurof je izrazio nadu da je Barišić od 1992. godine promijenio svoje mišljenje o onome što je pisao o ustašama.

"Posljednja stvar na svijetu koju bi iko trebao željeti je ministar obrazovanja koji se divi ustaškim ministrima i ustaškom režimu", rekao je Zurof.

Komentarišući današnje prisustvo hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i ministra spoljnih poslova Davora Ive Stiera sahrani posmrtnih ostataka ustaša i ostalih saradnika nacista koje su partizani ubili 1945. godine u Hudoj Jami kod Maribora, Zurof je rekao da je tim ljudima očigledno potrebna ozbiljna lekcija iz istorije.

Osim Plenkovića, sahrani su prisustvovali hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, te slovenački predsjednik Borut Pahor i predstavnici Katoličke crkve.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije