Ex -Yu

Ðukanović: Vrijeme za novu Crnu Goru

Ðukanović: Vrijeme za novu Crnu Goru
Ðukanović: Vrijeme za novu Crnu Goru

PODGORICA - Crnogorski premijer Milo Ðukanović priredio je danas novogodišnji prijem sa kojeg je poručio da je vrijeme za novu Crnu Goru, Crnu Goru koja će biti i slobodarska, ponosna i antifašistička, ali za Crnu Goru koja će biti svoja, promišljena i odlučna da slijedi viziju vlastitog razvoja, prenijeli su podgorički mediji.

Mediji su, međutim, primjetili da će ovaj prijem ostati upamćen po tome što se na njemu nije pojavio predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić prvi put za 17 godina.

Krivokapić je i lider Socijaldemokratske partije, manje članice vladajuće koalicije.

Obraćajući se prisutnima u Vili Gorica, Ðukanović je ocijenio da je godina na izmaku za Crnu Goru bila veoma uspješna, navodeći da sve realizovane reforme imaju veliku vrijednost, a posebno napredak u vladavini prava.

Ðukanović je kazao da je poziv za članstvo u NATO kruna uspjeha ne samo državnih organa već svih odgovornih društvenih subjekata, nakon kontinuiranog dugogodišnjeg napora na ostvarivanju standarda i pretpostavka za pripadnost razvijenim evropskim i evroatlantskim integracijama.

"Privilegiju da bude među 29 najrazvijenih demokratskih i ekonomskih država za Crnu Goru, a i za druge države Zapadnog Balkana ne znači prevashodno pripadnost moćnom vojnom savezu već je prije svega to pripadnost novom sistemu vrednosti", kazao je Ðukanović.

On je ponovio da je uočena potreba i definisana odlučnost da se napravi otklon od dugog istorijskog lutanja, koje je, kako je naveo, karakterisalo nestabilnost i zaostajanje u pogledu ekonomskog i demokratskog razvoja.

Ðukanović je, međutim, ukazao da slijedi jednako zahtevna naredna godina i istakao: "Postaraćemo se da sa daljom posvećenošću reformama olakšamao posao partnerima iz Alijanse da u kratkom roku završimo pristupne pregovore i stvorimo uslove za ratifikaciju našeg članstva. Postaraćemo se da odgovornim odnosom prema domaćim političkim zadacima i odgovornim odnosom svih relevantnih političkih subjekata savladamo aktuelno nepovjerenje na političkoj sceni, učvrstimo stabilnost i stvorimo uslove za dalji dinamičan i harminičan odnos u procesu pregovora s EU."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije