Ex -Yu

Ðurić: Dve reči razlog Prištine da ne potpiše dokument

Ðurić: Dve reči razlog Prištine da ne potpiše dokument
Ðurić: Dve reči razlog Prištine da ne potpiše dokument

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Ðurić izjavio je da su dvije riječi bile razlog, odnosno izgovor, da prištinska strana ne potpiše dokument o Zajednici srpskih opština (ZSO).

"Moram da kažem da za ove tri godine nismo videli takvo držanje Prištine i takvu nezainteresovanost da se razgovara o šuštini. Došli su da otaljaju sastanak. Može se reći da su dve reči odlučile, odnosno bile izgovor da to ne potpišu, a uveren sam da se njima ubedljiva većina onog o čemu smo razgovarali ne dopada", rekao je Ðurić za RTS.

Dodao je da je u jednom trenutku posljednje runde dijaloga u Briselu, održane u ponedjeljak, izgledalo kao da će Priština napustiti sastanak, ali da su se vratili i našli izgovor da ne prihvate dokument koji je u najvećoj mjeri usaglašen.

Dodao je da to pokazuje da Priština nije imuna na uticaj međunarodne zajednice, zbog čega očekuje da Priština bude pozvana na odgovornost za to što nije sprovedeno ono što je dogovoreno prvim Briselskim sporazumom, a čijih se prvih šest tačaka upravo odnosi na ZSO.

Ðurić je rekao da je delegacija Srbije, predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem, obezbijedila da Srbija može direktno finansijski da ulaže u ZSO, da ona bude izuzeta iz poreza i taksi, da ima predsjednika, skupštinu, izvršno vijeće, svoj savjet u kojem bi bili uticajni Srbi, odnosno konkrenta ovlašćenja.

Kada je u pitanju dogovor o telekomunikacijama, Ðurić je rekao da možemo da budemo zadovoljni kako je tekla diskusija o tom pitanju i da je Srbija uspjela da finalizuje dokument čije usvajanje čeka dogovor o ZSO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije