Ex -Yu

Ðurić: Formiranje vojske Kosova predstavlja čin agresije na Srbiju

Ðurić: Formiranje vojske Kosova predstavlja čin agresije na Srbiju
Foto: Tanjug/AP | Ðurić: Formiranje vojske Kosova predstavlja čin agresije na Srbiju

BEOGRAD - Odluka o formiranju vojske Kosova predstavlja akt protiv mira i čin političke agresije na našu zemlju, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM, Marko Ðurić.

Kako je rekao, odluka ima za cilj da zaokruži započeti proces nasilnog odvajanja dijela teritorije Srbije i stvaranje albanske države tzv. Republike Kosovo.

"Takozvana Vojske Kosova predstavlja ilegalnu okupacionu oružanu formaciju na području Srbije", rekao je Ðurić na konferenciji za novinare.

Kaže da formalno pravno opcije koje državnom rukovodstvu stoje na raspolaganju uključuju i proglašenje okupacije na dijelu teritorije Srbije, kao i upotrebu oružanih snaga o čemu odluku u skladu sa Ustavom i zakonom može donijeti predsjednik Republike.

Prema njegovim riječima, odluka o formiranju vojske ima za cilj nasilnu promjenu granica naše zemlje i narušavanje Ustavom i međunarodnim aktima utvrđenog položaja naše južne pokrajine.

"Sve to u uslovima u kojima upravo zbog pokušaja jednostranog i nasilnog nametajna statusa još uvek nije dostupno kompromisno rešenje za uređenje odnosa Beograda i Prištine", rekao je Ðurić.

On je dodao da se tazkovana vojska Kosova formira i uz javnu, neprekrivenu političku materijalnu i logističku podršku pojedinih država koje su prije dvije decenije izvršile oružanu agresiju na našu zemlju, u toku koje su ubile hiljade civila, a koje svojim djelovanjem u prethodnom peridu i danas jesu najodgovornije za sitauciju na KiM.

Poručio im je da narod Srbije nikada neće zaboraviti njihovo delovanje i da njihovu podršku tzv vojske Kosova srpski narod doživljava kao duboku uvredu, koja će ostaviti trajne i neizbrisive posljedice.

Podjednako, kaže, da se neće zaboraviti ni pdorška ni prijateljstvo onih koji su sa nama bili kada je teško.

Pozvao je građane Srbije, Albance, Srbe i sve ostale da ne stupaju u redove ilegalne okupacione oružne formacije tzv. vojske Kosova.

Kako je rekao, krivična djela protiv Ustava i bezbijednosti Srbije kažnjiva su višegodišnjim i strogim zatvorskim kaznama.

"Zahtevamo od Kfora da ne dozvoli delovanje tzv. nelegalne vojske Kosova i da istu razoruža i situaciju vrtati u okvire predviđene rezolučijom 1244 . Sve drugo značilo bi direktnu podršku protiv-pravnom delovanju sa ciljem okupacije i nasilnog odvajanja dela teriotorije Srbije što je kažnjivo po međunarodnim i propisima Srbije", rekao je Ðurić.

Direktor Kancelarije za KIM kaže da će predsjednik Srbije zajedno sa vladom i nadležnim službama nastaviti da preduzima cjelishodne i potrebne ustavom i zakonima utvrđene korake kako bi sačuvao mir i bezbjednost i opstanak našeg naroda na KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije