Gradovi

Akcija "Nemoj da zakasniš" u Trebinju

Akcija "Nemoj da zakasniš" u Trebinju
Akcija "Nemoj da zakasniš" u Trebinju

TREBINJE - U okviru brojnih aktivnosti u mjesecu oktobru koji je posvećen borbi protiv karcinoma dojke, Udruženje građana "Nada" iz Trebinja organizovalo je u Dučićevoj ulici u ovom gradu akciju "Nemoj da zakasniš".

Više stotina žena je dobilo propagandni maetrijal i imalo priliku da se posavjetuje sa jedinim specijalistom okologom u Hercegovini, dr Ljubicom Miljanović, i saradnikom na projektu, dr Vladislavom Šipovcem.

"S obzirom da je, na žalost, i kod nas i u okruženju broj oboljelih od karcinoma dojke u stalnom porastu, smatram i svojom ličnom i profesionalnom obavezom da, pored ljekarske pomoći, dam doprinos prevenciji ove teške bolesti, gdje je naročito važan pravilan samopregled", kaže dr Miljanović, objašnjavajući da će samopregled dovesti ženu i kod ljekara i na kontrolu, a rano otkrivanje bolesti olakšati dalje liječenje.

Animirajući svoje sugrađane na značaj prevencije, Vera Bulut iz Centra za socijalni rad Trebinje podsjeća da, pored predavanja doktorice Miljanović koje je nedavno o ovoj bolesti održala u trebinjskom Domu penzionera, ona vrši i besplatne preglede socijalno ugroženih kategorija i osoba sa pozitivnom anamnezom iz porodice, bez obzira da li imaju ili ne zdravstveno osiguranje.

Doktor Vladislav Šipovac je takođe potvrdio da su maligna oboljenja u porastu iz godine u godinu i da i u Hercegovini, kao i u ostalim krajevima Srpske, 20% umrlih otpada na oboljele od ove opake bolesti, što, zajedno sa kardiovaskularnim oboljenjima, predstavlja jedan od najvećih problema u savremenoj medicini.

"Osnovno oružje u borbi protiv ovih oboljenja su prevencija i rano otkrivanje bolesti, samopregled i ljekarski pregled sa mamografijom, ali i zdrava ishrana, koja sa oko 35% utiče na pojavu malignih oboljenja i u većoj mjeri na sprečavanje razvoja bilo kog malignog oboljenja", tvrdi dr Šipovac.

Predsjednik Udruženja "Nada" koje u oktobru provodilo niz aktivnosti u borbi protiv karcinoma dojke, Koviljka Komnenić, kaže da se i Trebinje i cijela regija, uključujući susjedni Nikšić, Dubrovnik, Mostar ili Gacko, suočavaju sa istom problematikom, a odnosi se na povećanje broja oboljelih, ali i veliku smrtnost usljed zakašnjelog medicinskog tretmana.

Ona dodaje da su nedavni sastanci sa aktivistima iz Mostara i Dubrovnika pokazali identične probleme, kao i ohrabrujući podatak da žene, ali i muškarci, sve češće odlaze na preventivne preglede.

To je potvrdio i Savo Šekarić, predsjednik Udruženja "Vučedolac" iz Podgorice koje se, između ostalog, bavi i humanitarnim radom i animiranjem u borbi protiv opakih bolesti, među kojima je i rak dojke od koga, kako dodaje, godišnje u Crnoj Gori oboli oko 200 žena, a u posljednjih nekoliko godina je od ove bolesti umrlo oko 540 žena i 25 muškaraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije