Gradovi

Ambasada SAD-a o ćevabdžinici u Sarajevu: Smiješna optužba

Ambasada SAD-a o ćevabdžinici u Sarajevu: Smiješna optužba
Foto: Nedžad Uglješa | Ambasada SAD-a o ćevabdžinici u Sarajevu: Smiješna optužba
N.N.

SARAJEVO - Na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo o kvalitetu vazduha u Kantonu Sarajevo, član stručnog tijela za provođenja plana interventnih mjera u Kantona Sarajevo Plamenko Tais je prezentovao informaciju o kvalitetu vazduha u Kantonu Sarajevo. Tais se osvrnuo na podatke o zagađenosti vazduha Ambasade Sjedinjenih Američkih država kazavši da je "mjesto postavljanja analizatora američke ambasade veoma upitno zbog jednog značajnog izvora prašine koji se nalazi u blizini ćevabdžinice".

"Ona vrlo često strašno puno emituje prema američkoj ambasadi. Sama lokacija i način prikazivanja rezultata američke ambasade nije u skladu sa našim standardima", naveo je Tais što je izazvalo mnogo reakcija u Skupštini KS, ali i među građanima Sarajeva, posebno na društvenim mrežama.

Na ovakve tvrdnje Taisa, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini je saopštila da je to smiješna i neutemeljena optužba.

"Ovo je smiješna i naučno neutemeljena optužba. Čak i ako laički posmatramo 'dobre i umjerene' rezultate mjerenja kvaliteta vazduha u danima kada su okolni restorani otvoreni, kao i 'opasne' nivoe zagađenosti u periodima kada su restorani zatvoreni, logičan zaključak se sam nameće. Brojni stručnjaci za praćenje kvaliteta vazduha pri Američkoj agenciji za zaštitu okoliša (EPA) pregledali su lokaciju na kojoj je postavljena oprema za praćenje kvaliteta vazduha u Ambasadi SAD, i ona je u skladu je sa strogim smjernicama EPA, opisanim u Code of Federal Regulations, što se tiče visine na kojoj je postavljen monitor, protoka vazduha oko njega, udaljenosti od ceste i drugih izvora zagađenja", naveli su za N1 iz Kancelariji za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Koristeći podatake o smjeru vjetru koje je dostavio Federalni hidrometeorološki zavod, EPA stručnjaci izračunali su da će dominantni smjer vjetra nositi emisije iz restorana u suprotnom smjeru od kompleksa ambasade SAD-a.

"U mjesecu novembru, primjerice, vjetar je nosio emisije iz restorana prema monitoru manje od 10 posto vremena. Naučnici iz EPA-e procjenjuju da će pomenuti restoran vrlo malo doprinijeti postotku koncentracija PM 2.5. Osim toga, uzimajući u obzir udaljenost, emisije čestica iz restorana do monitora bi se najvjerovatnije raspršile", stoji u odgovoru.

Kako navode, uređaj kojim se prati kvalitet vazduha je MetOne BAM 1020. Ova sofisticirana oprema koristi se u američkim ambasadama i konzulatima širom svijeta, a istu tehnologiju koristi i Federalni hidrometeorološki zavod i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo za njihova mjerenja PM 10.

"Za razliku od lokalnih monitora, monitor u Ambasadi SAD mjeri nivo sitnih čestica (PM2.5) i objavljuje podatke o njima. To su jako sitne čestice koje prodiru duboko u respiratorni sistem i imaju ozbiljne posljedice po zdravlje. Mjerenja PM10 uključuju mjerenja PM2.5, kao i mjerenja većih čestica, tzv. 'grube' frakcije (čestice 2.5 do 10 mikrometara). Zato na očitanje monitora za PM10 utiču i izvori velikih čestica, poput prašine", stoji u odgovoru Ambasade SAD za N1.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 3

PATRIOTA RS

Nakon hiljadu laži i perfidnih podmetanja, prva koju su kvarni i podmitljivi ameri opovrgli....kada ste podržali teške ratne zločine koje su Alijine horde napravile sopstvenom narodu da bi optužili Srbe mogli ste pojesti i ove ćevape..smiješno

Kreso

a što drugo očekivati od glupog krivonogog sadaklije o kojem je onoliko viceva zapisano... žao mi onih jadnih migranata tamo, ošugaće se i potušit u mahali... pravi, zdravi

Cowboy

Tipično za Bošnjake: iskriviti istinu, proglasiti dokaze i svjedoke za ne relevantne... Oni su uvijek u pravu a svi ostali lažu.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije