Gradovi

Baronesa Aneliy u posjeti Zenici

Baronesa Aneliy u posjeti Zenici
Baronesa Aneliy u posjeti Zenici

ZENICA- Britanska baronesa Joyce Anelay kao specijalna predstavnica premijera Velike Britanije za prevenciju seksualnog nasilja u sukobima posjetila je danas Zenicu i susrela se s predstavnicima bosanskohercegovačkih organizacija koje pružaju podršku preživjelima seksualnog nasilja tokom rata u BiH.

Tokom posjete udruženju "Medica Zenica" baronesa Anelay susrela se s predstavnicima šest nevladinih organizacija, Medica Zenica, Udružene žene Banja Luka, Viva žene Tuzla, BIRN, TRIAL i PCRC, organizacijama koje djeluju u Bosni i Hercegovini i pružaju podrške preživjelima ratnog seksualnog nasilja. Ova posjeta baronese Anelay još jednom označava veliku podršku koju vlada Velike Britanije pruža naporima postkonfliktnog društva u okončanju strašne nesreće seksualnog nasilja u sukobima.

-Zadovoljstvo mi je što sam danas u BiH i što sam imala priliku upoznati žrtve seksualnog nasilja, ali i ljude iz ovih organizacija koje žrtvama nasilja omogućavaju da se suoče i ispričaju svoje probleme. Posebno mi je zadovoljstvo da Ujedinjeno Kraljevstvo podržava rad ovih organizacija, koje godinama uspješno rade  u ovoj oblasti. Moram i u budućnosti raditi mnogo na ovom problemu i biti svjesna da iza njega stoji ljudsko biće kojem treba pomoć. Bosna i Hercegovina ima strašnu prošlost kada je ovaj problem u pitanju, ali uz ljude iz ovakvih organizacija vjerujem da ova zemlja ima odličnu budućnost - istakla je baronesa Joyce Anelay.

Sabiha Husić, direktorica nevladine organizacije Medica Zenica, zahvalila je na posjeti i izrazila veliku zahvalnost na izvanrednoj saradnji i pomoći u dosadašnjem radu.

- Ohrabruju me ovakve posjete koje pokazuju solidarnost i spremnost da se ovim ljudima pomogne čak i 20 godina poslije rata. Dok god ijedna osoba nosi traumu i ne smije reći svoj problem mislim da je to briga svih nas, i hoću da vjerujem da će naše vlasti ozbiljnije shvatiti svaku od ovih osoba. Sve ovo nam daje snagu da nastavimo i dalje raditi i drugima biti primjer da uče iz naše prošlosti da se ona nikom ne ponovi - kazala je Sabiha Husić.

Svoju posjetu Zenici baronesa Anelay završila je razgovorom s osobljem i predstavnicama nevladinih organizacija Medica Zenica, Udružene žene Banja Luka, Viva žene Tuzla, BIRN, TRIAL i PCRC, i ženama koje su koristile podršku ovih organizacija.

(Fena)  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije