Gradovi

"Baška pohod" okupio Kotorane iz 24 zemlje: Čuvaju sjećanje na istorijski biser

"Baška pohod" okupio Kotorane iz 24 zemlje: Čuvaju sjećanje na istorijski biser
Foto: Ilustracija | "Baška pohod" okupio Kotorane iz 24 zemlje: Čuvaju sjećanje na istorijski biser

DOBOJ - Da bi od zaborava otrgli događaj u kojem su se pokazali kao veoma praktični i snalažljivi, mještani Kotorskog, kod Doboja, po osmi put su u ovom selu organizovali "Baška pohod".

Ova manifestacija se vezuje za izreku "Baška Turci, baška Kotorani", koju je 1850. godine kazao turski vojskovođa Omer-paša Latas, koji je vraćajući se sa boja iz okoline Gradačca odlučio da svoju vojsku odmori u Kotorskom, što je za njegove mještane bio veliki trošak, jer su morali da ih nahrane i napoje.

Pošto im je po dolasku u nedjelju kazao da će Kotorsko napustiti nakon što u naredni petak klanja džumu, dovitljivi mještani odlučiše da džumu klanjaju u utorak, a molitvi je prisustvovao i Omer-paša Latas.

"Kada je Omer-paša Latas odlazeći iz Kotorskog rekao da će u svijetu gdje god bude hodao reći da smo mi baška ljudi, on nama nije dao kompliment, to je bila jedna velika kritika, ali mi smo bili ponosni da smo uspjeli jednog takvog vojskovođu prevariti", priča mještanin Salih Mešić.

Svake godine, posljednjeg utorka u julu Kotorani se iz 24 zemlje svijeta u kojima danas žive okupe u svom selu, a zatim organizovano pohode mahale, kako bi mladi koji žive daleko od rodne grude upoznali selo.

"Ja dolazim iz Belgije, tamo sam rođen, ali dođem da vidim gdje mi je otac živio. Tamo je drugačije, puno auta, puno svijeta, ovdje je baš fino, i vrijeme je lijepo, tamo ima puno kiše", kaže devetnaestogodišnji Zahid Karamehić.

Na "Baška pohod" iz SAD su stigli supružnici Jazavac, Šemsudin i Tahira, koji tamo žive dvije decenije.

"Nas u Vašingtonu ima oko 500 i svake godine sve više mladih dolazi zahvaljujući nama starijima. Ljudi odlaze da bi postigli nešto u životu, ali ne smije se nikada zaboraviti odakle si otišao", rekao je Šemsudin Jazavac.

Boravak gastarbajtera u Kotorskom mještani iskoriste da bi realizovali neke projekte, pa će ove godine nastojati prikupiti sredstva za izgradnju ljetne pozornice u blizini osnovne škole.

Mehmed Trnjanin, predsjednik Savjeta MZ, kaže da najviše Kotorana živi u Sloveniji i skandinavskim zemljama.

"Najveći dio je otišao baš zbog rata i poslijeratnih događanja, jedan veliki broj Kotorana je i prije išao u Njemačku i Austriju raditi, to su prve generacije koje su otišle", ispričao je Trnjanin.

Žene okupljene u lokalno udruženje povodom osmog "Baška pohoda" pripremile su osam vrsta pita.

"Mi u BiH imamo 101 vrstu pita. Kvrguša i pleska su možda najneobičnije. Najveći poduhvat je napraviti tirit pitu, skuha se kokoška i ispeku jufke, polažu se, a onda se zalivaju vodom u kojoj se kuhalo meso i onda se zapeče pita. Na kraju se stavi meso kokoške", objasnila je Fatima Bečić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije