Gradovi

Beneficije za socijalne i boračke kategorije pri legalizaciji objekata

Beneficije za socijalne i boračke kategorije pri legalizaciji objekata
Beneficije za socijalne i boračke kategorije pri legalizaciji objekata

KOZARSKA DUBICA - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je danas da će u Zakonu o uređenju prostora i građenju Republike Srpske ponovo biti predviđene beneficije za socijalne i boračke kategorije u procesu legalizacije bespravno izgrađenih objekata za individualno stanovanje.

Golićeva je nakon sastanka sa načelnikom opštine Kozarska Dubica Milom Zlojutom i njegovim saradnicima, rekla novinarima da je od ove opštine dobijena bezrezervna saglasnost da te kategorije trebaju biti ponovo oslobođene nadoknade prilikom legalizacije svojih bespravno sagrađenih objekata, iako je to prihod koji bi trebalo da ide u budžet lokalne zajednice.

"Dobili smo punu podršku i načelnika i nadležnih odjeljenja kada je riječ o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata, koja se odnosi na sprovođenje odluke Ustavnog suda, kojom su obespravljene socijalne i borače kategorije. Mi u zakonu ponovo predviđamo beneficije za ove kategorije", rekla je ona.

Golićeva, koja je sa rukovodstvom Kozarske Dubice razgovarala o privrednom razvoju lokalne zajednice i načinima na koje Ministarstvo može podržati rukovodstvo opštine, je podsjetila da su projekti energetske efikasnosti koje je kandidovala Kozarska Dubica, a koji se odnose na sanaciju Osnove škole "Sveti Sava" i Dječijeg vrtića "Pčelica", dobili saglasnost Ministarstva i ušli u preliminarne preglede od licenciranih lica.

Vrijednost projekata iznosi 300.000 KM i biće finansirani od Svjetske banke, a nakon izrade projektne doumentacije, raspisivanja tendera po standardima finasijera, očekuje se da će realizacija krenuti najkasnije u proljeće.

Golićeva je dodala da je sa Zlojutrom razgovarala i o regulacionom planu Donja Gradina, kao i o graničnom prelazu Donja Gradina, gdje bi bila neophodna izgradnje treće kolovozne trake u cilju nesmetanog odvijanja saobraćaja, obzirom da se taj međunarodni granični prelaz nalazi u naseljenom mjestu.

"Načelnik optine me je zamolio za intervenciju da se pokušaju skratiti rokovi za usvajanje regulacionih planova, pogotovo kada se pojavi sutuacija da je zbog investitira potrebna izmjena planskih dokumenata. Skraćivanjem rokova koji su prilično dugi omogućilo bi se lakše provođenje procedure i investitorima da lakše pokrenu investicije", navela je Golićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije