Gradovi

Besplatne intervencije vetrinara u Šamcu

Besplatne intervencije vetrinara u Šamcu
Besplatne intervencije vetrinara u Šamcu

ŠAMAC - Veterinari Veterinarske stanice Šamac u posljednja dva i po mjeseca obavili su više od 100 besplatnih intervencija kod vlasnika koji su u poplavama izgubili znatan dio stočnog fonda.

Direktor Veterinarske stanice u Šamcu Aleksandar Stanimirović rekao je Srni da su se besplatne intervencije uglavnom odnosile na vakcinisanje protiv bjesnila, osjemenjavanje, hirurške intervencije. 

"Aktivnosti se provode u okviru programa `Cesta`. Mi smo se sa humanitarnom organizacijom `Katolik rilif servis` /CRS/ i opštinom Šamac obavezali partnerskim protokolom da ćemo pomoći i vršiti besplatne veterinarske usluge, čija vrijednost do sada iznosi više od 7.000 KM", naveo je Stanimirović i dodao da je CRS vlastitim sredstvima izvršio rekonstrukciju Veterinarske stanice. 

Stanimirović kaže da u narednom periodu slijedi vakcinisanje protiv svinjske kuge i bruceloze. 

"Izašao je novi Pravilnik o obaveznim mjerama i podsticajima, a jedna od mjera je vakcinacija svinja protiv svinjske kuge, i biće besplatno vakcinisano oko 30.000 ovih životinja. To snosi Ministarstvo poljoprivrede, a počinjemo čim stignu markice", rekao je Stanimirović. 

Kada je riječ o malim preživarima biće vakcinisano oko 1.000 ovih životinja, a troškovi će biti finansirani iz IPA Fonda. Za provođenje ovih aktivnosti zadužena je Kancelarija za veterinarstvo Sarajevo, koja to organizuje po veterinarskim organizacijama. 

Poljoprivrednik iz Crkvine Milorad Trivunović kaže da mu je ova pomoć dobro došla, jer je poboljšano liječenje životinja, a ne plaća se ništa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije