Gradovi

Bez dogovora odbornika u Mostaru

Bez dogovora odbornika u Mostaru
Bez dogovora odbornika u Mostaru

MOSTAR - Predstavnici političkih stranaka i nezavisnih odbornika Gradskog vijeća Mostara nisu danas postigli dogovor o izmjeni Statuta Grada Mostara i provođenju odluke Ustavnog suda Federacije BiH o izbornim pravilima za Mostar.

Sekretar Gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić rekao je da postoje naznake da su predstavnici međunarodne zajednice i HDZ-a BiH već postigli sporazum o izmjenama Statuta, koji će biti nametnut.

Marić je nakon sastanka rekao da SDA traži da OHR ne nameće rješenje sve dok političke stranke same ne postignu dogovor i da pregovori treba da se vode unutar Gradskog vijeća.

On kaže da su klubovi SDA i Bošnjaka zatražili da 20. aprila bude održana sjednica Gradskog vijeća na kojoj bi bilo raspravljano o izmjeni Statuta Mostara i provođenju odluke Ustavnog suda.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH grada Mostara Slađan Bevanda demantovao je da su predstavnici HDZ-a i međunarodne zajednice postigli dogovor o Statutu i dodao da pojedinici odbornici zloupotrebljavaju Gradsko vijeće za promociju ličnih interesa i radikalizaciju situacije u Mostaru.

"HDZ BiH je za to da se sva pitanja rješavaju unutar institucija BiH. Međutim, stavovi stranaka nisu približeni i ne postoji nikakav nacrt sporazuma o kojem bi se Gradsko vijeće moglo izjasniti. Ova eventualna sjednica Gradskog vijeća bila bi u funkciji dalje radikalizacije stanja, a to Mostaru nije potrebno", rekao je Bevanda.

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a BiH Mostar Zoran Perić smatra da bi, ukoliko ne postoji mogućnost postizanja međustranačkog dogovora, trebalo ići na amandmanske izmjene Statuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije