Gradovi

Bezbjedno odlaganje ogromne količine otpada iz poplave u Bijeljini

Bezbjedno odlaganje ogromne količine otpada iz poplave u Bijeljini
Bezbjedno odlaganje ogromne količine otpada iz poplave u Bijeljini

BIJELJINA - Nakon katastrofalne poplave u Bijeljini na regionalnoj deponiji "Eko-dep" za sedam dana bezbjedno je odloženo već više od 4.000 tona komunalnog i kabastog otpada, rekao je Srni direktor ovog preduzeća Dragiša Marjanović.

"Količine otpada su ogromne, ali zahvaljujući ovoj najsavremenijoj deponiji u Bijeljini nema nikakavih brda od smeća, jer se otpad kompaktuje, čime se njegova zapremina smanjuje i iznad 40 odsto", ističe Marjanović.

On ukazuje na veliki značaj sanitarnog, potpuno bezbjednog odlaganja potencijalno opasnog otpada iz poplave, koji se zbrinjava na način koji ne ugrožava životnu sredinu.

Marjanović kaže da se u normalnim uslovima na deponiju dnevno odlaže u prosjeku 90 tona komunalnog otpada iz četiri opštine u regiji, a za vrijeme poplave dnevno se odlaže i do 500 tona komunalnog i kabastog otpada.

Odlukom Vlade Republike Srpske, odlaganje ovog otpada se još ne naplaćuje u poplavljenim područjima.

"Prihvatanje ogromne količine otpada ne predstavlja problem jer smo tehnički i kadrovski, uz danonoćan rad svih zaposlenih, osposobljeni da primimo dnevno i hiljadu tona otpada, ali se time značajno skraćuje vijek trajanja sanitarnih ćelija ove savremene deponije", zaključio je Marjanović.

Na ovoj deponiji je, pod nadzorom veterinara, bezbjedno uklonjeno i 20 tona leševa uginulih životinja sa poplavljenog područja, prije nego što je dogovorom vlada regiona uginula stoka počela da se prevozi na neškodljivo uklanjanje u Inđiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije