Gradovi

Biblioteka Poljoprivredne zadruge bogatija za 1. 300 knjiga

Biblioteka Poljoprivredne zadruge bogatija za 1. 300 knjiga
Biblioteka Poljoprivredne zadruge bogatija za 1. 300 knjiga

NOVI GRAD - Biblioteka Poljoprivredne zadruge "Agrojapra" iz Donjih Agića kod Novog Grada danas je obogaćena za 1.300 knjiga, koje su poklon programske akcije Radio Beograda "Knjige solidarnosti".

Urednik Radio Beograda Mihailo Šćepanović rekao je da je riječ o knjigama različitog žanra za čitaoce od 7 do 77 godina.

"Po drugi put smo u Donjim Agićima i zaokružujemo jedan ciklus koji smo počeli otvaranjem bibioteke", rekao je on.

Šćepanović je podsjetio da je od 6. oktobra 1972. godine, kada je pokrenuta akcija, sakupljeno i podijeljeno tri miliona knjiga.

"Otvorili smo 1.300 biblioteka i 37 knjižnica u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Mađarskoj i Rumuniji", naveo je on.

Prema njegovim riječima, "Knjiga solidarnosti" nastoji da dođe do svih mjesta gdje se govori, piše i čita srpski jezik.

U akcije "Knjige solidarnosti" u Republici Srpskoj uključeno je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i na taj način konkretnim programima realizuju Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama Srpske i Srbije.

Direktor "Agrojapre" Nada Nešković-Railić kaže da je bibioteka osnovana u sastavu zadružnog doma, te da je opremljena donacijama "Knjige solidarnosti", biblioteka iz Novog Grada i Prijedora, te Poljoprivrednog i Prirodno-matematičkog fakulteta iz Banjaluke.

Nakon što bude obavljena katalogizacija knjižnog Fonda koji broji oko 6.000 knjiga, biblioteka će otvoriti svoja vrata čitaocima.

"Besplatne članske karte dobiće svih 254 člana zadruge, a biblioteka će biti otvorena za sve građane", rekla je ona.

Biblioteci je "Knjiga solidarnosti" prvu donaciju od 1.200 knjiga uručila u septembru 2012. godine, a tom prilikom književno veče održala je glumica Jelena Žigon.

"Knjiga solidarnosti" do sada je nagrađivana Zlatnim i Srebrnim dukatom Vukove zadužbine, plaketom "Podvig godine" Večernjih novosti, te Vukovom nagradom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije