Gradovi

Bihaćke ulice prepune migranata

Bihaćke ulice prepune migranata
Foto: N.N. | Bihaćke ulice prepune migranata

BIHAĆ - Sve je veći broj migranata koji dolaze na područje Unsko-sanskog kantona, zbog čega je potrebno da nadležne institucije hitno reaguju kako ne bi došlo do humanitarne i bezbjednosne eskalacije ovog problema.

Ovo je istaknuto na sastanku koji je danas u Bihaću organizirao gradonačelnik Šuhret Fazlić i na kojem je razgovarano o ovom problemu. Iako su uredno pozvani, na sastanak nije došao niko od predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva civilnih poslova, Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica FBiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

 "Praktično, na sastanku nismo mogli donijeti nikakve zaključke, jer se najodgovornije institucije za ovu problematiku nisu odazvale. Ostalo nam je da s lokalnog i kantonalnog nivoa i dalje apelujemo na njih da počnu raditi svoj posao", istakao je Fazlić.

Na sastanku se moglo čuti kako se najveći broj ilegalnih stranih državljana bilježi na području Bihaća i Velike Kladuše, s obzirom na to da se radi o pograničnim sredinama s Hrvatskom, preko koje se migranti pokušavaju dokopati zapadnoevropskih zemalja.

"Moraju postojati neki planovi kako će država reagovati ukoliko ovaj problem eskalira. Ne smijemo dozvoliti, recimo, da na ove prostore dođe više hiljada migranata, pa da imamo humanitarni i bezbjednosni problem", ističe Fazlić.

On je dodao kako se ne zna tačan broj migranata koji trenutno borave u Bihaću, ali je primjetno kako ih je svakim danom sve više.

"Oni koji imaju novac borave u motelima ili privatnim kućama, međutim problem su oni drugi, koji smještaj pronalaze u napuštenim kućama i drugim mjestima, a neki spavaju i na otvorenom", kaže Fazlić.

Zbog povećanja broja migranata zabrinut je i premijer USK Husein Rošić, koji kaže kako većina njih ima dozvole, pa se mogu slobodno kretati po BiH.

"Na području Unsko-sanskog kantona već je evidentirano nekoliko desetina provala u prazne kuće naših građana koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu, čiji su počinioci strani državljani", kaže Rošić.

On je zatražio od Ministarstva sigurnosti BiH da "počne raditi svoj posao dodavši kako neće biti dozvoljeno otvaranje migracionih centara na području USK".

I Islamski pedagoški centar u Bihaću nedavno je uputio pismo gradskim vlastima u kojem ih obavještava o problemu sa migrantima.

 "Već dva mjeseca imamo problem s migrantima iz raznih bliskoistočnih zemalja koji pokušavaju naći utočište u krugu naše ustanove. Ljudi spavaju oko zgrade fakulteta, na otvorenom i prizor je alarmantan", kaže dekan ove obrazovne ustanove, Fuad Sedić.

O problemu migranata nedavno je raspravljalo i Općinsko vijeće Velike Kladuše te je od viših razina vlasti zatraženo da se uključe u rješavanje problematike.

Prema podacima iz lokalne policije, migranti su u Veliku Kladušu počeli pristizati tokom januara ove godine, a do sada ih je evidentirano preko 200, mada se pretpostavlja kako je taj broj i veći.

 "Općinska vlast u Velikoj Kladuši nije u stanju da se izbori s ovim problemom, posebno iz razloga što ne znamo koliko će se vremena migranti zadržati na ovim prostorima", kaže vijećnica Elvira Abdić-Jelenović.

Prema informacijama iz ovdašnje policije, migranti u posljednje vrijeme počinju predstavljati i sigurnosnu prijetnju, jer je zabilježeno više krivičnih i prekršajnih djela u kojima su oni akteri.

Jedna od humanitarnih organizacija koja pomaže migrantima je Udruženje "Solidarnost", čija predsjednica Zemina Gorinjac kaže kako bio ovaj problem u Unsko-sanskm kantonu dolaskom lijepog vremena mogao kulminirati.

Ona ističe da se u gradovima USK trenutno nalaze samo muškarci i tek poneka žena sa djetetom, no smatra da će s ljepšim vremenom krenuti i oni.

"Smatram da ih je bitno držati pod kontrolom, jer i među njima postoji nacionalna i vjerska netrpeljivost, često dolazi do sukoba", kaže Zemina Gorinjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije