Gradovi

Bijeljina: Akcija za veću bezbjednost pješaka

Bijeljina: Akcija za veću bezbjednost pješaka
Bijeljina: Akcija za veću bezbjednost pješaka

BIJELJINA - U saobraćajnim nesrećama na području Bijeljine u prošloj godini poginula su četiri pješaka, 14 je teže, a 36 lakše povrijeđeno, što pokazuje da je ta kategorija učesnika u saobraćaju bila među najugroženijima, izjavio je zamjenik komandira bijeljinske Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Radenko Knežević.

On je naveo da su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda nepropisno kretanje pješaka, nepažnja vozača u zonama pješačkih prelaza i neprilagođena brzina.

"Vozač je obavezan da zaustavi vozilo ispred pješačkog prelaza i propusti pješaka, ne samo koji je stupio na kolovoz, nego i onog koji je izrazio nedvosmislenu namjeru da ga pređe", rekao je Knežević povodom akcije "Odnos pješaka i vozača" koja se danas provodi u Bijeljini.

Knežević je napomenuo da su kazne za pješake 40 i 50 KM, a za vozače od 100 do 300 KM sa zaštitnom mjerom.

Praćenjem stanja bezbjednosti saobraćaja na području Republike Srpske zaključeno je da je ugroženost pješaka osjetljiva kategorija u saobraćaju.

Centar javne bezbjednosti Bijeljina, u sklopu aktivnosti MUP-a RS, proveo je danas vanredne mjere i akcije s ciljem preventivnog djelovanja i postizanja povoljnijeg efekta na stanje bezbjednosti pješaka u saobraćaju.

Akciju ''Odnos vozač-pješak'', koja je počela juče i trajaće do 20. marta, bijeljinski Centar javne bezbjednosti provešće u svim opštinama koje pokriva.

Policija u saradnji sa Auto-moto savezom RS danas provodi preventivne aktivnosti - podjela letaka, upozorenja vozača i pješaka s ciljem poštivanja saobraćajnih pravila i propisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije