Gradovi

Bilbord oživio aveti ratne prošlosti

Bilbord oživio aveti ratne prošlosti
Foto: Ilustracija | Bilbord oživio aveti ratne prošlosti

VELIKA KLADUŠA - Uklanjanje bilborda kojim se čestita 25. godišnjica formiranja Petog korpusa Armije RBiH uzburkalo je duhove prošlosti u Velikoj Kladuši te oživjelo stare podjele.

Bilbord je uklonjen u noći između četvrtka i petka po nalogu lokalne uprave, što je izazvalo ogorčenje i protestnu reakciju udruženja koja okupljaju bivše borce Armije RBiH u Velikoj Kladuši, ali i Unsko-sanskom kantonu.

U zajedničkom saopštenju nekoliko udruženja od odgovornih institucija se traži da se istraži ovaj slučaj i, kako se navodi, provocirajuće djelovanje kojim se narušavaju međuljudski odnosi u ovom gradu.

"Bilbord je postavljen uz propisane zakonske procedure. Uklonjen je kukavički, pod okriljem noći i tražimo da se kazne odgovorni pojedinci ili nalogodavci", kaže Husnija Miljković, predsjednik Udruženja "Patriotska liga BiH".

Predstavnici lokalne uprave u Velikoj Kladuši, međutim, odbacuju tvrdnje da se radi o provokaciji, navodeći kako je bilbord postavljen na nepropisno mjesto, zbog čega je izdat nalog za njegovo uklanjanje.

Tokom proteklog rata u BiH, Velika Kladuša je bila poprište međubošnjačkog sukoba između pripadnika Armije RBiH i snaga Narodne odbrane Zapadna Bosna, koje su bile lojalne Fikretu Abdiću, aktuelnom načelniku općine Velika Kladuša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije