Gradovi

Bolnica traži od stažista da sami plaćaju obaveze državi

Bolnica traži od stažista da sami plaćaju obaveze državi
Foto: Ilustracija | Bolnica traži od stažista da sami plaćaju obaveze državi

DOBOJ - Medicinske sestre i tehničari koji žele u bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju da odrade pripravnički staž moraće svojim novcem da plate troškove koji nastaju njihovom prijavom u Poresku upravu RS.

Milorad Živković, v.d. direktora bolnice, kaže da je zakonska obaveza svake zdravstvene ustanove da prijavi stažistu Poreskoj upravi RS, a time se stvara mjesečna novčana obaveza.

"Od nekih 150 do 200 KM mjesečno, koju je potrebno neko da plati. Ovoj ustanovi nije neophodno, više se ne zove volontiranje, nego se zove, po zakonu, usavršavanje i osposobljavanje, tako da tražimo da volonteri pronađu način da te obaveze koje su neophodne da se plate Poreskoj upravi, budu plaćene", pojašnjava Živković.

Inače, Zakonom o doprinosima uplatilac doprinosa je poslodavac, iz čega proizlazi da je bolnica dužna da plati pomenute troškove.

Živko Marković, predsjednik Saveza medicinskih sestara i tehničara RS, smatra da, ako je već zakonska obaveza da ustanove prijavljuju stažiste Poreskoj upravi RS, to treba neko drugi da plati, a ne sestre i tehničari.

"Oni onda treba da raspišu konkurs, da to ide kao što se radi i u opštini. Za ljekare postoji specijalizacija, plaća im se specijalizacija četiri-pet godina, odvojen život, i sada su sestre na udaru", žali se Marković, te dodaje da njegovim kolegama koje su završile srednju ili visoku školu zdravstvene ustanove treba da omoguće da bez ikakvih svojih troškova odrade pripravnički staž.

Medicinski tehničari imaju obavezu da tri mjeseca stažiraju u domu zdravlja, a zatim još toliko u bolnici, i tek nakon toga stiču uslove za polaganje stručnog ispita, nakon kojeg se mnogi od njih zapute u Njemačku.

"Oni završe pripravnički staž i vrlo mali broj njih će biti ovdje zaposlen ili u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi, oni odlaze, a bez tog pripravničkog staža, odnosno nekog radnog iskustva, teško mogu tamo da dobiju posao. I to su oni vjerovatno shvatili, pa vele zašto bismo mi njima dali, oni će tamo da zarađuju", tvrdi Živko Marković.

"Provjerite koje to ustanove ne prijavljuju volontere (stažiste) i koje se ustanove prave tako velikodušne, a u stvari krše zakon. Može doći do toga da se zaraze medicinskim iglama ili da se povrijede. Neko mora poslije toga tim ljudima, obično djeci, da omogući da se liječe, i nadoknadu štete", poručio je direktor bolnice.

Da li Dom zdravlja u Doboju svoje stažiste prijavljuje Poreskoj upravi RS i ko snosi te troškove, nismo uspjeli saznati, jer se dr Radoslav Nikolić, direktor ove ustanove, nije javljao na telefon. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije