Gradovi

Bolnica u Bihaću se zadužuje kako bi izbjegla blokadu

Bolnica u Bihaću se zadužuje kako bi izbjegla blokadu
Foto: Ilustracija | Bolnica u Bihaću se zadužuje kako bi izbjegla blokadu

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona dala je zeleno svjetlo Kantonalnoj bolnici u Bihaću za novo zaduženje u iznosu od 300.000 maraka, kako bi se izbjegla blokada računa te zdravstvene ustanove i omogućilo njeno normalno poslovanje.

Prema riječima ministrice zdravstva u Vladi USK Nermine Ćemalović, ovaj novac će biti pozajmljen od Zavoda za zdravstveno osiguranje USK na period od 12 mjeseci i s minimalnom kamatnom stopom.

"Menadžment ove bolnice se suočava s teškim finansijskim stanjem i procijenjenim gubitkom koji je veći od 12 miliona maraka. Pozajmica će pomoći da se premoste trenutni problemi i omogući kakvo-takvo funkcionisanje do donošenja budžeta. U ovoj godini planirali smo pomoći ovoj bolnici sa 2,5 miliona maraka kako bi se osigurala kvalitetnija zdravstvena zaštita za naše građane", istakla je Ćemalovićeva.

Inače, zbog nagomilanih obaveza iz prethodnog perioda ova zdravstvena ustanova se već godinama susreće s velikim ekonomskim poteškoćama, a samo dugovi prema dobavljačima iznose oko sedam miliona, dok ostatak dugovanja otpada na ranije pozajmice, zaduženja, sudske takse i slične troškove.

Zbog višegodišnjeg akumuliranja dugovanja dobavljači se sve češće odlučuju na sudske tužbe, nakon čega se blokira račun i vrši prinudna naplata, a u takvoj situaciji najviše trpe pacijenti koji su lišeni kvalitetne zdravstvene usluge. Teška finansijska situacija se uvijek pokušava riješiti novim kreditima i zaduženjima, ali se na takav način, kako je vrijeme pokazalo, samo stvara začarani krug zaduženosti iz kojeg je nemoguće izaći.

Tešku situaciju u zdravstvu ovog kantona komplikuje i najava Sindikata ljekara i stomatologa, koji su za ponedjeljak najavili početak generalnog štrajka, a isto to najavljuju i sindikati koji okupljaju ostale medicinske radnike u USK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije