Gradovi

Borci za smjenu Obrena Petrovića

Borci za smjenu Obrena Petrovića
Borci za smjenu Obrena Petrovića

DOBOJ - Boračka organizacija grada Doboja raspolaže dovoljnim brojem potpisa građana da se u Skupštini grada pokrene inicijativa za opoziv gradonačelnika Obrena Petrovića, izjavio je Srni predsjednik Predsjedništva dobojske Boračke organizacije Zoran Bijelić.

Bijelić je rekao da će borci sačekati sa pokretanjem te inicijative dok se ne vidi stav javnosti i reakcija Vlade Republike Srpske na odluku Skupštine grada da će članstvo u Zajednici opština turskog svijeta ostati na snazi ukoliko Vlada ne obezbijedi 6.000.000 KM nepovratnih sredstava ili ne dozvoli kreditno zaduženje da bi se "nadomjestila sredstva za projekte koja su trebalo da budu donirana od turske zajednice".

Bijelić je upozorio i da nepoštovanjem procedura gradska uprava posredstvom drugih udruženja nastoji da "cijepa" gradsku Boračku organizaciju.

On je naveo da nije ispoštovana procedura ni Statut prema kojoj je nadležna Komisija za važna obilježja i spomen-obilježja trebalo da razmotri zahtjev Udruženja građana "Branioci Doboja 2. maj 1992. godina" da ovaj datum bude uvršten u kalendar obilježavanja značajnih istorijskih događaja oslobodilačkih ratova ovog grada prije nego što je uvrštena u dnevni red skupštinskog zasjedanja.

"Riječ je o udruženju koje želi neko finansiranje. Iznošenje njihovog programa i statuta nije baš najjasnije. Praktično se time dijeli boračka organizacija, jer svako ima svoje budžete i mogućnost da priča u ime boračke populacije", rekao je Bijelić.

Zahtjevi Boračke organizacije da se članovi najužeg rukovodstva obrate tokom skupštinskog zasjedanja već su treći put odbijeni, iako su pravovremeno dostavljeni skupštinskoj službi.

Bijelić je rekao da je zadovoljan što su vraćene prostorije u Domu vojske, naglasivši da je objekat državni i kao takav ustupljen gradu na korištenje.

On je naveo da borci ne odustaju od spomen-sobe koja se nalazi u porti hrama Rođenja Presvete Bogorodice, koja bi trebalo da bude prikladno opremljena, u skladu sa crkvenim sadržajima.

"Spomen-soba u Domu vojske više je muzej, sa slikama boraca poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, arhivskim materijalom, uniformama i izložbenim oružjem koje je predstavljalo lik srpskog borca, što nije prikladan sadržaj u okviru crkve", pojasnio je Bijelić.

On je istakao da će najšire rukovodstvo Boračke organizacije grada Doboja zauzeti stav o narednim aktivnostima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije