Gradovi

Bosanska Krupa: Ko ne prijavi kućnog ljubimca kazna do 1.000 KM

Bosanska Krupa: Ko ne prijavi kućnog ljubimca kazna do 1.000 KM
Bosanska Krupa: Ko ne prijavi kućnog ljubimca kazna do 1.000 KM

BOSANSKA KRUPA - Kako bi riješili problem pasa lutalica i drugih napuštenih životinja, Opštinsko vijeće Bosanske Krupe odlučilo je da svakog vlasnika kućnog ljubimca, koji ga ne prijavi do 1. decembra, kazni od 300 do 1.000 maraka.

Načelnik ove opštine Armin Halitović kaže da je odluka donesena u cilju efikasnijeg rješavanja problema napuštenih životinja, koji godinama opterećuje život ove lokalne zajednice.

"Broj napuštenih životinja na ulicama grada je postao zabrinjavajući, a sve su češći napadi pasa lutalica na građane. Procijenili smo da se ovaj problem može riješiti jedino oštrim zakonskim odredbama", istakao je Halitović.

Vlasnici ljubimaca obavezni su da ih registruju u veterinarskoj stanici. U užem urbanom području pomenutom odlukom se zabranjuje držanje i uzgoj domaćih životinja.

"Brojni vlasnici praktikuju držanje stoke u štalama ili improvizovanim objektima u gradskom području. To je veliki ekološki problem koji se mora riješiti u narednom periodu", istakao je Halitović.

 Pomenuta odluka propisuje i stroge bezbjednosne i higijenske uslove držanja životinja. Tako se u gradskom ili gušće naseljenom području zabranjuje držanje većeg broja pasa, a njihovi vlasnici ih moraju držati vezane na lancu ili u boksovima kako ne bi predstavljali opasnost po druge građane.

Odbjeglog psa ili drugu životinju vlasnik je dužan prijaviti u roku od 48 sati u veterinarsku stanicu ili organizaciju u kojoj je registrovana. Izgubljene i napuštene životinje biće vraćene vlasnicima uz naplatu troškova njihovog pronalaska i vraćanja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije