Gradovi

Bosanski Petrovac ostaje bez značajne investicije u poljoprivredi

Bosanski Petrovac ostaje bez značajne investicije u poljoprivredi
Bosanski Petrovac ostaje bez značajne investicije u poljoprivredi

BOSANSKI PETROVAC - Preduzeće "Arifagić investment" obavijestilo je vlasti u Bosanskom Petrovcu da raskida sve dosadašnje ugovore s tom lokalnom zajednicom i da se povlači iz projekta podizanja farmi za uzgoj goveda na području te općine.

Vlasnik preduzeća Jusuf Arifagić istakao je da su na ovaj korak primorani nakon što je Općinsko vijeće poništilo ranije sklopljene ugovore da im se u zakup daju značajne površine poljoprivrednog zemljišta na području općine.

"Ovom odlukom prestaju naše investicije u Bosanskom Petrovcu i u narednom periodu izmjestićemo sva naša grla na drugo područje, a poslovni objekti koje smo kupili biće predmet prodaje", kaže Arifagić.

Smatra da se protiv njega već duže vrijeme vodi huškačka kampanja s ciljem da mu se onemogući pokretanje privrednih aktivnosti, u čemu prednjače predstavnici pojedinih političkih partija i vijećnici u Općinskom vijeću Bosanski Petrovac. Ističe kako je u nekoliko navrata izvršen upad u krug njegove firme kojom prilikom je namjerno isječena najlonska folija na silaži koja služi za ishranu krava. Kaže kako su u protekle dvije godine uložili u Bosanski Petrovac milion maraka, a planovi su bili da se podigne farma sa 800 goveda te zaposli 50 radnika.

"Vrijeme je pokazalo da sam imao lažna obećanja i u narednom periodu pokrenuću tužbu za nadoknadu štete koja mi je učinjena", rekao je Arifagić.

Na njegovu stranu stao je i načelnik općine Zlatko Hujić, koji je optužio dio vijećnika da rade protiv interesa ove lokalne zajednice i građana. Općinsko vijeće u Petrovcu, kako saznajemo, na zahtjev općinskog pravobranioca, zatražilo je raskid svih ugovora kojima se "Arifagić investmentu" u zakup daje 80 hektara zemljišta na području sela Krnjeuša, gdje bi se odvijala proizvodnja stočne hrane zbog nerazriješenih vlasničkih odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije