Gradovi

Bosanski Petrovac vraća dug velikanima

Bosanski Petrovac vraća dug velikanima
Bosanski Petrovac vraća dug velikanima

BOSANSKI PETROVAC - Opština Bosanski Petrovac započela je realizaciju projekta podizanja zajedničkog spomenika u ovom mjestu za svoja četiri velikana kulture - književnike Skendera Kulenovića i Ahmeta Hromadžića, te slikare Jovana Bijelića i Mersada Berbera.

Glavni cilj ove ideje, koja je na samom početku, jeste da se Bosanski Petrovac oduži svojim velikanima kulture, koji su prepoznatljivim djelima svoj trag ostavili širom svijeta, a i kako bi se mladim Petrovčanima pokazalo ko su im bili zemljaci i kako ih nikada ne smiju zaboraviti. Jer, činjenica je da je malo mjesta u ovom dijelu BiH koja se zaista mogu pohvaliti da se u njima rodilo, odrastalo i školovalo toliko zaslužnih umjetnika svjetskih razmjera kao što su njih četvorica.

Tako će ova opština, koja se nalazi u podnožju Grmeča, Klekovače, Oštrelja i Osječenice, u dogledno vrijeme u svom centru dobiti spomenički kompleks od polirane bronze, na kojem će se naći ova četiri velikana, a čija je skica već predstavljena javnosti. To je bio i razlog da posjetimo opštinu Bosanski Petrovac, gdje su nam kazali da realizacija projekta ide dobro, u skladu sa dinamikom aktivnosti.

"Mjesto na kojem će se nalaziti spomenik naknadno će biti određeno nakon finaliziranja projekta. Spomenik će biti izrađen od bronze i kamena odgovarajućeg kvaliteta", kazali su u opštini Bosanski Petrovac.

Kako su rekli, ovu ideju podržavaju svi dobronamjerni, odnosno oni koji znaju šta su predstavljala ova četiri velika umjetnička imena u BiH, ali i u regionalnim i svjetskim okvirima.

"Naravno da je podrška stanovnika Bosanskog Petrovca velika, jer Petrovčani istinski poštuju sva četiri umjetnika, i Berbera, i Bijelića, ništa manje ni Kulenovića i Hromadžića", kazali su u ovoj opštini. Naglašavaju da ideju namjeravaju do kraja provesti zajedno sa Centrom za kulturu Bosanski Petrovac, ali i uz podršku svih drugih institucija.

"Mi smo sada sve bliže realizaciji, polako prelazimo iz faze ideje u novu fazu, u kojoj ćemo na sjednici Općinskog vijeća donijeti pravilnik o velikanima Bosanskog Petrovca. Tim dokumentom će se predvidjeti i obilježavanje dana naših velikana, koje će obuhvatiti više manifestacija. Pored sadašnjeg dana Skendera Kulenovića, cilj nam je prezentirati i sve ostale velikane", rekao je Zlatko Hujić, načelnik opštine Bosanski Petrovac i dodao da očekuje da će univerzalnu vrijednost ovog spomenika prepoznati i institucije na višim nivoima koje brinu o kulturi, te da će podržati ovaj projekat. Zasad, ipak, nisu poznati okvirni rokovi početka izgradnje i otvaranja spomenika, ali je svima svakako stalo da to bude što prije.

"Ne možemo tačno odrediti datum iz razloga koji nisu od našeg uticaja. Otvaranje spomenika će biti svečano i dostojanstveno, kako to i zaslužuju", kazali su u ovoj opštini. Prema njihovim riječima, ova opština kao malo koje mjesto u BiH može da se ponosi svojim likovnim umjetnicima, piscima, vjerskim službenicima, političarima... Svi oni su iz ovog mjesta ponijeli duh svog zavičaja koji su u svom radu i djelovanju ovjekovječili u svojim djelima.

Inače, kipar Zlatko Dizdarević je u utorak predstavio skicu ideje spomenika velikanima. Prezentujući je, Dizdarević je rekao da je kompleks visine oko dva metra, širine oko 4,5 metara, sa postamentom od 6,5 metara.

"Izrađeni od polirane bronze, u donjem dijelu bi trebalo da budu signature i runolist, simbol Bosanskog Petrovca. Pozadina bi mogla da bude od kamena karara, a postament od granita", kazao je Dizdarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije