Gradovi

Bošnjaci i Srbi neće u komšiluku azil za pse

Bošnjaci i Srbi neće u komšiluku azil za pse
Foto: N.N. | Bošnjaci i Srbi neće u komšiluku azil za pse

SANSKI MOST - Mještani bošnjačke i srpske nacionalnosti iz sela Vrše i Suhača, desetak kilometara od Sanskog Mosta, organizovali su juče protestni skup i uputili poruku kako se protive planiranoj izgradnji azila za pse u blizini njihovih sela.

Prema riječima Ermina Velića, predstavnika mještana sela Vrše, oni smatraju kako nema nikakvog opravdanja da se azil gradi neposredno uz putnu komunikaciju koja ih povezuje sa ostatkom svijeta, navodeći kako se u neposrednoj blizini nalazi i poznato izletište gdje se okuplja veliki broj posjetilaca.

"Mještani nisu protiv azila za pse, ali smatramo kako on treba da se gradi na nekom drugom mjestu, gdje u blizini nema naselja. Ionako imamo velike probleme s psima lutalicama i strah nas je kako će na ovaj način biti ugrožena naša bezbjednost. Istovremeno, smatramo kako je ovo i ekološki problem", kazao je Velić.

Isto mišljenje dijeli i Ostoja Praštalo, predstavnik mještana susjednog sela Suhača, koji navodi kako je ovo samo prvi u nizu protesta i okupljanja zbog ovog problema.

Inače, prije godinu dana Udruženje za zaštitu životinja "Srce za šapu", koje je investitor projekta, kupilo je petnaest dunuma zemljišta na ovom lokalitetu s namjerom da gradi azil za pse.

Predstavnica ovog udruženja Eni Kurtović kaže kako nema mjesta strahu mještana, jer je čitav prostor već ograđen visokom žicom.

"Projekat smo nazvali 'Zemlja sretnih pasa' i namjera nam je da stvorimo prostor gdje će napuštene životinje imati sretan život. Budući azil je zamišljen kao mjesto gdje će se one moći nesmetano kretati, a da nisu neprestano zarobljene u kaveze i boksove, kako je to uobičajeno kod nas", istakla je Kurtovićeva.

Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović istakao je kako razumije strah mještana i dodaje da će od investitora tražiti da se ispoštuju svi građevinski i drugi propisi koji su potrebni za realizaciju ovog projekta, ali da će se voditi računa i o interesima i mišljanju mještana.

Inače, problem s nezbrinutim psima jedan je najvećih komunalnih problema na području općine Sanski Most, gdje postoji azil koji se nalazi na lokalitetu gradske deponije, ali je neuslovan za držanje i boravak životinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije