Gradovi

Brojnost komaraca smanjena za 80 odsto

Brojnost komaraca smanjena za 80 odsto
Brojnost komaraca smanjena za 80 odsto

BIJELJINA - U akciji zaprašivanja komaraca sa zemlje njihova brojnost je u Bijeljini smanjena za 80 odsto, rekao je Srni profesor doktor Mirko Draganić.

Ovaj stručnjak iz preduzeća "Eko zaštita", koje ima višegodišnji ugovor sa gradom o uništavanju komaraca, procjenjuje da od polovine jula komarci više neće biti veliki problem za građane.

Draganić je najavio da će večeras biti obavljeno dodatno uništavanje komaraca na poljoprivrednom području Crnjelova, naknadno i na pravcu prema Janji, kako bi se olakšao sezonski rad u poljima i njivama nakon poplava, iako to nisu područja djelovanja u suzbijanju komaraca.

Prema njegovim riječima, pravila Svjetske zdravstvene organizacije podrazumijevaju suzbijanje komaraca na 500 metara od naseljenog mjesta.

Draganić kaže da o uspješnom tretmanu komaraca u Bijeljini proteklih godina svjedoči činjenica da na ovom području do sada nije bilo slučajeva groznice zapadnog Nila koju prenose komarci, a koja značajno ugrožava zemlje regiona.

"Žestok problem protiv kojeg se moramo boriti do kraja ljeta su kućni komarci koji su opasni, jer prenose virus zapadnog Nila", rekao je on.

Prema Draganićevim riječima, građani moraju sami da se zaštite tako što neće dozvoliti da voda stoji više od tri dana u bilo kojoj posudi, jer se u posudi veličine konzerve od mesnog nareska za sedam dana razvije 1.000 komaraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije