Gradovi

Bujica ostavila pustoš u Kostajnici

Bujica ostavila pustoš u Kostajnici
Bujica ostavila pustoš u Kostajnici

KOSTAJNICA - Nova bujična poplava u centru Kostajnice, usljed izlivanja riječica Tavija i Bubnjarica, ostavila je iza sebe pravu pustoš.

Prolom oblaka i ogromna količina vode za manje od pola sata napunile su korito ovih riječica, a u narednih nekoliko minuta izlila se i napunila sve gradske ulice vodom dubine od gotovo jedan metar.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo izjavio je Srni da je nakon slične poplave u julu, koja je potopila samo dio okolnih ulica, ova današnja potopila i dobar dio centra grada.

"U ovom trenutku ne možemo govoriti o broju kuća i pomoćnih objekata koji su potopljeni, ali je taj broj sigurno mnogo veći od onog u julskoj poplavi kada je potopljeno više od stotinu objekata", rekao je Bundalo.

Prema njegovim riječima, u centru opštine potopljeni su velika sala bioskopa, mala sala Skupštine opštine i brojni trgovački i ugostiteljski objekti.

Bundalo je rekao da je i dalje obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Kostajnica - Kozarska Dubica, kao i jedan od lokalnih puteva kroz naselje Tavija, jer je bujica odnijela most.

"Ekipe Dobrovoljnog vatrogasnog društva, Komunalnog preduzeća i Civilne zaštite i pripadnici Policijske stanice Kostajnica alarmirani su na vrijeme, ali ovakvu bujicu je bilo nemoguće zaustaviti", rekao je Bundalo.

Za sada nema informacija o tome u koliki je broj stambenih, pomoćnih i privrednih objekata voda prodrla.

Dok kiša polako staje i voda se postepeno povlači iz potopljenog grada stanovnici Kostajnice u nevjerici i očaju obilaze svoje kuće, imanja i poslovne prostore i razmišljaju kolika im je šteta ovaj put nanesena.

Šteta od poplave u maju na području ove opštine procijenjena je na 3.500 000 KM, a za onu krajem jula opštinski zvaničnici su rekli da je još veća.

Uzimajući u obzir prostor koji je danas zahvaćen poplavom, kao i prve evidentirane štete nastale na putnoj infrastrukturi, može se pretpostaviti da će šteta biti ogromna.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je tokom posjete opštini Kostajnica 1. avgusta da će republičke institucije pomoći građanima u saniranju štete od poplava u maju, kao i od štete nastale u julskoj poplavi.

Poplavljene ulice i regionalni put za Prnjavor

Šire gradsko jezgro Srpca i prigradsko naselje Mali Sitneši oko podneva zahvatila je obilna kiša praćena grmljavinom, koja je preplavila je više ulica u Srpcu i četiri kilomentra regionalnog puta Srbac-Prnjavor, zbog čega je na ovoj saobraćajnici u 12.30 časova obustavljen saobraćaj.

Dugotrajan pljusak praćen jakom grmljavinom neprekidno je trajao oko 90 minuta.

Prema podacima Policijske stanice Srbac, najteža situacija je na potezu od raskršća ulica Mome Vidovića i Omladinske, gdje je regionalni put poplavljen i zatvoren za saobraćaj u dužini oko pet kilometara.

Složena situacija je u naselju Mali Sitneši, gdje je voda ušla u podrumske prostorije, pa je veliki broj građana uputio zahtjev Vatrogasnoj jedinici Srbac za pomoć u ispumpavanju vode iz kuća i pomoćnih objekata.

"Već smo intervenisali u ispumpavanju vode iz porodičnih kuća Enesa Jazovića i Radovana Nedića, a na spisku imamo još šest domaćinstava za hitnu intervenciju", rekao je Srni dežurni vatrogasac Teritorijalne vatrogasne jedinice Srbac Radovan Latinčić.

Vlasnik firme "Atom kompani" iz Malih Sitneša Momo Aničić kaže da mu je voda ušla u dio proizvodne hale za proizvodnju metalnih stolica i dvorište porodične kuće, a borbu da voda ne uđe u pogon "Dević tekstila" vode radnici prve smjene.

Nevrijeme se stišalo tek oko 14 časova, a Opštinski štab Civilne zaštite Srbac sada treba da utvrdi štetu od nevremena. 

Najavljene obilne padavine - preduzeti preventivne mejre  

Centar za obavještavanje u Novom Gradu upozorio je stanovništvo da se tokom noći i sutra ujutro očekuju obilnije padavine, zbog čega je neophodno preduzeti preventivne mjere da bi se izbjegla plavljenja.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite Centru je stiglo upozorenje o mogućim obilnim padavinama tokom noći na području kojem pripada i opština Novi Grad, od 40 do 60 litara po metru kvadratnom, navodi se u saopštenju.

I načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić danas je apelovala da stanovništvo preduzme preventivne mjere, da bi se spriječila dodatna šteta.

"To se posebno odnosi na vlasnike privatnih radnji i prizemnih kuća koji bi u narednim časovima trebali da zaštite imovinu. Moguće je da nas ovo nevrijeme zaobiđe, ali svakako apelujem da se uradi sve da se spriječi šteta", rekla je Rajilićeva.

Ona je rekla i da su sve nadležne službe od 13.00 časova u stanju pojačane pripravnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije