Gradovi

Oboljeli od paralize u ZDK ostali bez lijeka

 Oboljeli od paralize u ZDK ostali bez lijeka
Oboljeli od paralize u ZDK ostali bez lijeka

ZENICA - Apoteke na području Zeničko-dobojskog kantona ostale su bez depakin sirupa, lijeka od izuzetne važnosti za osobe oboljele od cerebralne paralize mikrocefalije i hidrocefalusa, pa iz Udruženja "Dlan" koje okuplja oboljele pod hitno pozivaju nadležne da ga obezbijede.

Naime, kako nam je objasnio Selvedin Delić, predsjednik Udruženja, ovaj sirup se koristi protiv epilepsije, a oboljela djeca ne mogu koristiti tablete zbog problema s gutanjem.

"Većina ove populacije koristi depakin sirup protiv epilepsije i ne možemo da shvatimo stav Ministarstva da se bukvalno igraju s ovim, jer niko nikad nije najavio nestašicu ili povlačenje lijeka iz prodaje, a da nije urađena zamjena nekim drugim, zamjenskim lijekom. Bez ovog lijeka oni dobijaju epileptične napade i dolaze u veoma tešku ili životno ugrožavajuću situaciju zbog nečijeg nemara i nerada", kaže Delić.

Ovo udruženje je povodom nestašice ovog sirupa svoje protestno pismo uputilo federalnom i kantonalnom Ministarstvu zdravlja, UNICEF-u, USAID-u, OEBS-u i brojnim medijskim kućama.

Ono broji 83 člana, od kojih su svi stoodstotni invalidi i vezani za invalidska kolica ili bolnički krevet, pa je njihova problematika jedna od najvećih u društvu.

Kako nam je kazao Delić, Udruženje je kontaktiralo dobavljača koji je kazao kako je problem nastao zbog zastoja na carini, te da će naredne sedmice biti riješen.

S druge strane, Bojan Gvozdenović, kantonalni ministar zdravstva u ZDK, pozvao je juče oboljele na strpljenje i obećao kako će lijek uskoro stići.

"Problem je nastao kod pošiljke koja treba da dođe u naredna dva do tri dana, tako da će biti obezbijeđeno oko 3.000 kutija u naredna tri mjeseca, što će biti dovoljno da se pokrije terapija bolesnika", kazao nam je Gvozdenović.

Dodao je kako je razgovarao sa predstavnicima firme "Sanofi", poznate farmaceutske kuće, te kako mu je rečeno da lijek neće biti povučen iz proizvodnje. 

"U slučaju da se to ipak desi, u apotekama postoji paralela, tačnije sirup konvulex. U suštini to će sve biti riješeno i pacijenti neće ostati bez lijeka", obećao je resorni ministar. 

Pokušali smo i da čujemo stav federalnog ministarstva o ovom pitanju, ali su nam u telefonskom razgovoru rekli kako je portparol odsutan te da ga nazovemo danas.

Inače, juče smo prozvali nekoliko apoteka s područja Sarajeva i Banjaluke kako bismo se uvjerili da li i u ovim gradovima vlada nestašica tog lijeka.

Gotovo sve apoteke u Sarajevu imale su ovaj sirup na svojim policama, dok ga od četiri apoteke, koliko smo ih pozvali u Banjaluci, nijedna nije imala u ponudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije