Gradovi

Čane u Gornjoj Lipnici: Šest porodica ugroženo klizištem

Čane u Gornjoj Lipnici: Šest porodica ugroženo klizištem
Čane u Gornjoj Lipnici: Šest porodica ugroženo klizištem

TUZLA - Porodica Čanić iz Lipnice, kod Tuzle, već dvije godine živi u strahu, od kad je iznad njihove kuće pokrenuto klizište koje im je ugrozilo kuću. Dobili su obećanje od lokalne vlasti da će klizište biti sanirano, ali još ništa nije urađeno.

U zaseoku Čane u Gornjoj Lipnici živi šest porodica, a sve su ugrožene klizištem. Bračni par Ivan i Dada Čanić svakodnevno strahuju od odrona zemlje. Iz Službe civilne zaštite Tuzla upozorili su ove porodice da ne spavaju u svojim kućama, nego da potraže smještaj kod rodbine.

"Čim kiša pada, ne smiješ spavati u kući. Išli smo kod rođaka i tamo spavali, ali ne možeš ni u tuđoj kući non-stop. Onda dežuramo, kad je kiša i ne spavamo", priča Dada Čanić i dodaje da se klizište pomjeralo četiri puta od 2014. godine. Njen muž Ivan Čanić kaže da borba sa zemljom traje godinama.

On naglašava da su više puta tražili od lokalne vlasti i nadležnih službi da im pomognu.

"Mjesna zajednica i općina su to potencirali i došli da očiste 1.200 kubika 2014. godine. Prošle, 2015. godine očistili su do 150 kubika, sad opet se ponovilo i sve zatrpalo", ističe ovaj mještanin.

Iz nadležne službe grada Tuzla kazali su mještanima da postoji trajno rješenje koje iziskuje velika novčana sredstva, ali novca trenutno nema.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije