Gradovi

Cazin: Oštro protiv odlagališta nuklearnog otpada

 Cazin: Oštro protiv odlagališta nuklearnog otpada
Cazin: Oštro protiv odlagališta nuklearnog otpada

CAZIN - Lokalne vlasti u Opštini Cazin oštro se protive planovima Republike Hrvatske o izgradnji odlagališta nuklearnog otpada na lokalitetu Trgovska gora, uz samu granicu sa Bosnom i Hercegovinom, izjavio je načelnik ove opštine, Nermin Ogreševic.

On je istakao kako je od pomenute lokacije Cazin udaljena svega desetak kilometara vazdušne linije te izrazio strahovanje kako bi izgradnja pomenutog odlagališta imala nesagledive posljedice po prirodu i stanovništvo ovog kraja.

"Sa velikom zabrinutošcu pratimo sve što je vezano za pomenute planove. Naše Opštinsko vijeće je jednoglasno donijelo odluku kojom se ošro protivi ovakvim namjerama.", rekao je Ogreševic. 

On je pojasnio kako bi Trgovska gora, prema planovima Vlade Republike Hrvatske, trebala postati mjesto gdje se odlaže otpad sa radioaktivnim svojstvima koji nastaje kao posljedica medicinskih istraživanja, a dijelom je planirao i odlaganje otpada koji se mora zbrinuti nakon prestanka rada nuklearne elektrane Krško.

 „Ugroženost cijelog toka rijeke Une na ovom području, koje se prostire u obje države, kao i cijelog podrucja ovog dijela BiH je neupitna i ovakvo odlagalište trajno bi naštetilo stanovništvu  u svakom pogledu.", rekao je Ogreševic. Prema njegovim riječima radi se o prioritetnom pitanju koje je od dugorocnog interesa za buducnost stanovnika ovog prostora. On je dodao kako bi eventualna blizina odlagališta nuklearnog otpada imala ne samo ekološke, nego i negativne ekonomske implikacije. „U Evropskoj uniji, svi prehrambeni proizvodi s takvog područja su istovremeno niže rangirani i manje cijenjeni  što je još jedan od dokaza da je odlaganje nuklearnog otpada uz granicu s BiH nedopustivo. Krajnje je nepravedno i da otpad nuklearke Krško, koju godinama koriste Hrvatska i Slovenija, bude izmješten uz granicu s našom zemljom.", kaže Ogreševic. Nešto ranije, oštro protviljenje namjerana hrvatske vlade iskazale su i lokalne vlasti Opštine Velika Kladuša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije